Problemen in tbs-kliniek stapelen zich op, opnieuw relatie tussen patiënt en medewerker ontdekt

ALMERE • Ma 15 juli 2024 | 11:18 • Maandag 15 juli 2024 | 11:18

De problemen in de Almeerse Oostvaarderskliniek stapelen zich steeds verder op. Een paar dagen nadat een medewerker werd ontslagen vanwege een relatie met een patiënt, is een andere medewerker vanwege dezelfde reden de deur gewezen. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

De medewerker zou een 'niet-professionele relatie' hebben gehad met een tbs-patiënt. Er was een vermoeden en dat werd na onderzoek bevestigd.

De samenwerking met de medewerker, die een zzp'er was, is per direct stopgezet, meldt de DJI.

Over welke functie de medewerker had en of het een man of vrouw betrof, kan een woordvoerder van de DJI niets zeggen.

Niet het eerste incident
De samenwerking is op 16 juni beëindigd, slechts vijf dagen nadat een sociotherapeut werd ontslagen vanwege een relatie met een patiënt.

Een paar maanden daarvoor was het ook al raak. In april werd namelijk een brief onderschept waarin een relatie tussen een patiënt en medewerker werd bevestigd. Ook deze medewerker moest zijn spullen pakken.

Nog meer onrust
Het is niet alleen op dit vlak onrustig de afgelopen maanden. Twee patiënten van de kliniek zijn in mei en juni overleden. Beiden hadden waarschijnlijk drugs gebruikt. Ook werd in juni een patiënt naar het ziekenhuis gebracht. Deze had waarschijnlijk ook drugs gebruikt.

Tbs-advocaat Jan-Jesse Lieftink reageerde eind juni op de nieuwe reeks incidenten. Hij komt vaak in de kliniek. "Het is behoorlijk tragisch wat daar gebeurt", zei hij eerder.

Lieftink zegt een patroon te zien, een vervolg op een situatie die al heel lang bestaat in de Oostvaarderskliniek. Het gaat dan niet alleen om drugsgebruik, maar ook om relaties die ontstaan tussen behandelaars en tbs'ers.

Lees ook: Een therapeut die een relatie krijgt met een tbs'er: hoe ontstaat dat?

Onderzoek
In 2022 werd een onderzoek ingesteld na meerdere meldingen van misstanden in de kliniek. Dat onderzoek kwam er na meerdere meldingen over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, intimidatie, bedreiging, drugsgebruik en ongeoorloofde relaties tussen personeel en tbs-patiënten.

Zo werd een medewerker verdacht van verkrachting en daar later ook voor veroordeeld. Ook legde de algemeen directeur zijn werk neer. Waarom werd officieel niet bekend, maar volgens bronnen onder het personeel zou de directeur geen controle meer hebben over de organisatie.

Medewerkers onvoldoende beschermd
In januari was het onderzoek klaar. Daaruit bleek onder meer dat de bescherming van medewerkers van de kliniek sterk te wensen overlaat.

De onderzoekers zagen dat medewerkers geneigd waren zich vooral te richten op de behandeling van patiënten en daardoor minder op hun eigen sociale veiligheid letten. Zo stemmen de medewerkers in met het begeleiden van patiënten tijdens verlof zonder dat zij zelf hun training daarvoor hebben afgerond.

Ook zijn medewerkers bereid om patiënten tijdens verlof in hun privéauto te vervoeren. Volgens de onderzoekers lijkt het vooropstellen van de patiënt een niet vastgelegde, breed gedragen norm te zijn.

Uit het onderzoek bleek daarnaast dat medewerkers sommige regels niet kennen, verschillend denken over de interpretatie ervan of regelgeving missen. Daardoor wordt het risico op overtredingen groter.

Lees ook: Reconstructie tbs-kliniek: 'Intimidaties en relaties aan de orde van de dag'

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel