Uitvaartorganisatie wil resomatorium bouwen in Dronten
Noach Uitvaartzorg in Dronten is van plan een resomatorium te bouwen. Dat heeft de organisatie laten weten in een flyer die is verspreid onder buurtbewoners. Zodra de wetgeving resomeren toestaat, wil de uitvaartverzorger beginnen met de bouw.
Het is nu nog verboden, maar er is de laatste jaren steeds meer vraag naar: watercrematies. Het zogeheten resomeren is een nieuwe uitvaartmethode waarbij een lichaam ontbindt in een vloeistof van heet water en kaliumhydroxide, een goedje dat ook voorkomt in bijvoorbeeld gootsteenontstopper. Het water wordt zuurder gemaakt, waardoor de delen van het lichaam oplossen.
Watercrematie
Bij resomeren duurt het drie tot vier uur voordat een overledene is opgelost. Vervolgens blijft een stroperige, zeepachtige restvloeistof over en de botresten. De dan al zachte botten worden tot een wit poeder vermalen en bewaard in een urn, net als bij een crematie. Het water dat overblijft is steriel, bevat geen menselijk dna en kan via het riool worden afgevoerd.
"Als de PH-waarde weer wordt verlaagd van het water, is het een toevoeging zelfs aan het riool", zegt Erwin Livestro van Noach Uitvaartzorg. "We mogen het in Nederland nu nog niet aanbieden aan andere sectoren, maar we mogen het wel aanbieden aan het riool. Dan is het zelfs helpend voor het riool."
Volgens Livestro is het jammer dat de overblijfselen door het riool gaan, want het water dat overblijft, is heel vruchtbaar en wordt in andere landen weer teruggegeven aan de natuur.
Livestro legde in Flevoland is Wakker uit hoe resomeren precies werkt:
Een voordeel van resomeren is dat, uit onderzoek van onderzoeksorganisatie TNO, het een stuk minder belastend is voor het milieu dan cremeren en begraven. Ook stelde TNO vast dat resomeren aan alle wettelijke veiligheidseisen voldoet en hoeft er geen kist aangeschaft te worden.
Ook vinden de meeste Nederlanders het niet erg als resomeren wordt toegevoegd aan de opties van lijkbezorging, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Ipsos. Daarnaast bleek uit een enquête van Radar dat maar liefst 62 procent van de Nederlanders overweegt om zich te laten resomeren.
Nog steeds verboden
Desondanks is resomeren nog wel verboden in Nederland. Dat komt doordat de wet op lijkbezorging alleen ruimte biedt voor begraven, cremeren, het zeemansgraf en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap.
Een wijziging van deze wet zou het mogelijk maken dat ook resomeren wordt toegevoegd aan de opties. De gemeente Dronten heeft in ieder geval groen licht gegeven voor de bouw van een resomatorium zodra de wet is aangepast.
"Het is een nieuw systeem voor Nederland, maar voor de rest van de wereld niet", zegt Livestro. Het bedrijf kocht vorig jaar het uitvaartcentrum op begraafplaats De Wissel en heeft dat inmiddels helemaal verbouwd. Met de gemeente Dronten is afgesproken om een perceel achter het centrum van zo'n 600 vierkante meter beschikbaar te stellen voor de bouw van het resomatorium.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Gezellig samenzijn bij traditionele Kerst-Inn in Ontmoetingskerk
LELYSTAD • Do 26 december • Donderdag 26 decemberGezellig samen aan de koffie, luisteren naar kerstmuziek, dans en spel en een kerstvertelling. Het waren ook dit jaar weer de ingrediënten van de traditionele 'Kerst-Inn' in de Ontmoetingskerk. Er kwa...
-
Publiek geniet volop van Christmas Proms in theater De Meerpaal
DRONTEN • Do 26 december • Donderdag 26 decemberHonderden belangstellenden genoten op tweede kerstdag van de Christmas Proms in De Meerpaal in Dronten. Het Flevo's Mannenkoor zong in het theater, samen met het Amersfoorts Mannenkoor en het mannenko...
-
Reddende engeltjes in Almere en zelfgemaakte pokébowls op Urk, dit zijn de best bekeken berichten op sociale media
FLEVOLAND • Do 26 december • Donderdag 26 decemberHet jaar loopt op z'n einde, een mooi moment om terug te blikken op wat jullie het meest heeft beziggehouden op onze sociale media zoals Instagram, Facebook en TikTok. Van opmerkelijk nieuws tot hartv...