Mogelijk 10 extra basisscholen en een treinstation, plannen nieuw stadsdeel steeds concreter

LELYSTAD • Do 13 juni 2024 | 13:31 • Donderdag 13 juni 2024 | 13:31

Een nieuw stadsdeel net zo groot als het centrum van Amsterdam: dat moet het nieuwe woongebied ZuiderC in Lelystad worden aan de zuidkant van de stad. De gemeente heeft meer details bekendgemaakt van hoe het stadsdeel voor 25.000 inwoners er uit gaat zien.

De gemeente Lelystad, provincie, het Rijksvastgoedbedrijf, het Rijk en Staatsbosbeheer hebben in januari al hun handtekeningen gezet onder een bestuursovereenkomst voor ZuiderC. Binnenkort volgen nog twee overeenkomsten, maar in 2026 moeten de eerste huizen worden gebouwd.

Tot 2030 staan er 2.200 tot 2.500 huizen gepland, na 2030 nog eens 2.900 tot 3.300 en in de laatste fase 7.700 tot 8.100 huizen.

De gemeente zegt dat twee derde van de huizen betaalbare woningen worden met een prijs tot 390.000 euro. Dat is conform de norm die het ministerie van Binnenlandse Zaken dit jaar hanteert voor een betaalbare woning.

Van die twee derde moet volgens het eigen woonbeleid van de gemeente weer de helft bestaan uit een mix van sociale huurwoningen, huizen met een middenhuur tot 1.050 euro per maand en betaalbare koop tot 270.000 euro. De overige een derde betreft huizen tussen 270.000 euro (prijspeil 2023) en 390.000 euro (prijspeil 2024).

Er komen zowel appartementen als huizen met een tuin. Een klein deel ontwikkelen bewoners zelf in particuliere opdrachtgeverschappen.

Lees ook: Samen huizen bouwen is populair in Lelystad: 'We hebben geen projectontwikkelaar nodig'

Buurtschappen
ZuiderC wordt anders dan alle andere stadsdelen van Lelystad. Het gebied ligt tussen de bestaande stad en het Hollandse Hout en wordt een mix van groen, water en bebouwing. Het stadsdeel wordt doorkruist door een nieuwe dreef vanaf de snelweg A6 tot aan de Westerdreef.

Maar in plaats van aaneengesloten straten met huizen, krijgt ZuiderC tien zogeheten buurtschappen met namen als Markerwold, Markerhof, ZuiderCampus, Oosterwijd of Zuiderruigte. De kleinere buurtschappen tellen 300 tot 1.000 huizen. Tussen de buurtschappen komt veel groen in de vorm van bossages en parken.

Tweede station
ZuiderCentrum wordt het grootste buurtschap met 4.500 huizen en wordt gebouwd in het hart van het stadsdeel, maar volgens wethouder Dennis Grimbergen begint de bouw niet voor 2032. Hier komt beperkte hoogbouw tot pakweg 40 meter.

Ook is in ZuiderCentrum een nieuw station gepland, maar op een andere plek dan het nooit afgebouwde spookstation Lelystad Zuid. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet het tweede Lelystadse station nog goedkeuren.

Wethouder Grimbergen rekent er op dat het aantal inwoners in ZuiderC voldoende interessant is voor het ministerie, ProRail en NS om het station te ontwikkelen. De visie noemt een station in 2032 een voorwaarde om de geplande woningaantallen te realiseren.

Winkels en scholen
In de verschillende buurtschappen is ruimte voor een beperkt aanbod aan winkels. Het is niet de bedoeling dat het stadsdeel gaat concurreren met de stadshart, waarvoor ook plannen bestaan om dat de komende jaren flink te versterken.

Grimbergen rekent dat er in ZuiderC tien basisscholen moeten komen om te voldoen aan de norm van tien scholen per 10.000 inwoners. De visie sluit de komst van scholen voor mbo en hbo-onderwijs niet uit.

Ook is er twaalf hectare gereserveerd voor sportvelden. Nabij de bestaande Penitentiaire Inrichting Lelystad moet de extra beveiligde zittingszaal van de rechtbank komen.

Langs het bestaande bedrijventerrein Flevopoort is ruimte voor extra bedrijven. Ook zou hier huisvesting voor arbeidsmigranten kunnen komen.

Lees ook: Zwaarbeveiligde rechtbank krijgt moderne opvolger in Flevoland, wat kun je verwachten?

Sponsfunctie
ZuiderC krijgt ook waterpartijen en slenken, die regenwater kunnen vasthouden zo lang dat gewenst is. Daarmee krijgt het gebied een 'zware sponsfunctie'. Bij de aanleg van het stadsdeel wordt zorgvuldig gekeken naar welke grond het beste geschikt is voor bebouwing en welke niet.

Ook de woningen moeten energieneutraal en klimaatbestendig worden. Minstens een vijfde van de huizen moet zijn gebouwd van hout en andere circulaire bouwmaterialen. ZuiderC zal geheel gasloos zijn.

De gemeente Lelystad heeft de visie voor ZuiderC deze week gepresenteerd op de vastgoedmarkt Provada. Volgens wethouder Grimbergen hebben de eerste projectontwikkelaars al belangstelling getoond.

Als de gemeenteraad in juli akkoord gaat met de visie en ook de aanvullende overeenkomsten zijn getekend, zal de gemeente verschillende aanbestedingen in de markt zetten om de huizen echt te gaan bouwen.

De gemeente gaat ZuiderC samen met het Rijksvastgoedbedrijf ontwikkelen binnen een aparte organisatie. Het RVB bezit op dit moment 87 procent van de grond in het gebied. ZuiderC moet in 2046 geheel klaar zijn.

(Het bedrag voor een betaalbare woning is aangepast na aanvullende informatie van de gemeente)

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel