Na eerder zes jaar celstraf nu vrijspraak voor Poolse man die huisgenoot doodstak

ALMERE • Do 25 april 2024 | 13:15 • Donderdag 25 april 2024 | 13:15

De 35-jarige man die vorig jaar zes jaar cel kreeg voor het doodsteken van zijn huisgenoot in Almere, is in hoger beroep vrijgesproken. Volgens het gerechtshof in Leeuwarden heeft de man zich bij een vechtpartij verdedigd met een mes, waardoor de 37-jarige huisgenoot uiteindelijk overleed.

Het hof noemt het 'disproportioneel' dat de 35-jarige een mes greep bij de vechtpartij, maar denkt dat dit in een "intense en hevige gemoedstoestand" is gebeurd en het daarom de man niet valt aan te rekenen.

De twee mannen, allebei van Poolse afkomst, huurden samen een woning in Almere. In dat huis ontstond op op 28 mei 2022 een vechtpartij. Het latere slachtoffer had al eerder bedreigingen tegen de 35-jarige man geuit en viel hem op de bewuste dag aan in diens slaap. De gewekte man stak het slachtoffer vervolgens vijf keer met een mes.

"Bel de ambulance, ik ga dood. Ik ben neergestoken", zou het slachtoffer hebben geroepen tegen andere getuigen die in de woning aanwezig waren. Hij overleed niet lang daarna in de ambulance.

De officier van justitie eiste op 28 maart tien jaar cel tegen de 35-jarige. Maar het hof is ervan overtuigd dat de man door het plotse fysieke geweld van het slachtoffer in een "hevige gemoedstoestand" is geraakt en in die staat grof geweld heeft gebruikt.

Bij het besluit tot vrijspraak heeft het hof ook de eerdere bedreigingen laten meespelen. Bovendien is onduidelijk gebleven of het slachtoffer zelf ook een mes zou hebben gehad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel