OM eist in hoger beroep tien jaar cel voor dodelijke steekpartij in Almere

ALMERE • Vr 29 maart 2024 | 11:54 • Vrijdag 29 maart 2024 | 11:54

Tegen een 35-jarige man van Poolse afkomst eiste het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep donderdagmiddag in het gerechtshof Leeuwarden een celstraf van 10 jaar. Vorig jaar werd hij door de rechtbank in Lelystad al veroordeeld tot een celstraf van zes jaar voor het doodsteken van zijn 37-jarige Poolse huisgenoot. Zowel de verdediging van de verdachte als het OM gingen in hoger beroep. "Dit was een wraakactie."

In de Almeerse woning die de twee huurden zou op 28 mei 2022 een vechtpartij zijn ontstaan. De verdachte zou aangevallen zijn door het slachtoffer in zijn slaap, waarna de verdachte de man met een mes te lijf zou zijn gegaan.

Het slachtoffer zou vijf keer zijn gestoken. "Bel de ambulance, ik ga dood. Ik ben neergestoken", zou het slachtoffer tegen de andere getuigen in het pand hebben gezegd. In de ambulance bezweek hij vervolgens aan zijn verwondingen.

Ook de nabestaanden van de man waren vanuit Polen overgekomen om bij de zitting aanwezig te zijn. "Mijn enige zoon is in koele bloede vermoord. Ik wens jou niet toe, moordenaar, om je eigen kind te moeten begraven. Dat is het ergste wat er is ", sprak de emotionele vader.

Wraakactie
De officier van justitie sprak van een "wraakactie" van de verdachte, nadat hij hem die nacht met fysiek geweld uit zijn slaap had gehaald. Nadat er volgens de officier van justitie een "gelijkwaardig" gevecht ontstond, besloot de verdachte hem alsnog met een mes om het leven te brengen. Hij eiste tien jaar cel.

Volgens de advocaat van de verdachte was er sprake van een noodweersituatie. Nadat zijn cliënt uit zijn slaap werd opgeschrikt door het fysieke geweld had hij het idee dat hij in levensgevaar was. Hij zou door die "intense en hevige gemoedstoestand" zichzelf hebben verdedigd met een mes.

Toen de zaak diende in de rechtbank had het OM ook deze straf ook al geëist. Het gerechtshof doet uitspraak op 25 april.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel