Urker politiek zet stap in legalisatie barren, maar heeft opnieuw vraagtekens bij regels

URK • Vr 29 maart 2024 | 7:00 • Vrijdag 29 maart 2024 | 7:00

De gemeenteraad van Urk stemt in met het aanpassen van de plaatselijke APV om zo dertig illegale barretjes te legaliseren. Wel heeft een deel van de raad nog flinke vraagtekens bij de concrete regels waaraan de barretjes zich na 1 augustus moeten houden. De raad wil deze regels op een later moment nog een keer bespreken met het college van B en W, zo bleek donderdagavond.

Op dit moment zijn er zo'n tachtig bedrijfspanden op de Urker bedrijventerreinen waarin groepen Urkers (jong en oud) in het weekend uitgaan. Vriendengroepen hebben er in veel gevallen zelf barretjes getimmerd die qua professionaliteit niet onderdoen aan legale café's.

Raad akkoord met vergunningstelsel
Het is de bedoeling dat maximaal dertig van deze uitgaansplekken een exploitatievergunning kunnen aanvragen. De gemeente wil dat systeem op 1 augustus in werking hebben en daarvoor is een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening nodig. De raad heeft daar dus mee ingestemd, want dat is de bevoegdheid van de raadsleden. Iedereen is het er mee eens dat een systeemwijziging nodig is.

Lees hier waarom Urk de honken wil legaliseren: 'Nieuwe uitgaanscultuur nodig op Urk, huidige situatie onhoudbaar'

Waar verschillende gemeenteraadsleden wel moeite mee hebben zijn de in hun ogen soms strenge regels waaraan de honken (met vergunning) straks moeten voldoen. In een eerste versie van een beleidsdocument staat bijvoorbeeld dat roken in de barretjes ten strengste verboden zal zijn. Ook mogen er geen bezoekers onder de 18 komen en zijn de verplichte sluitingstijden om 21.30 uur.

Meldplicht voor verjaardagsfeestjes
Ook staat in de (voorlopige) regels dat bedrijven die bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes in hun kantine houden deze moeten melden bij de gemeente. Zij zouden dan maximaal zes feestjes per jaar mogen houden. De gemeente wil zo voorkomen dat het uitgaan zich verplaatst van de barretjes naar bedrijfskantines.

Volgens waarnemend burgemeester Jan Westmaas staan de uiteindelijke regels nog niet vast en worden deze nog bijgeschaafd. Het opstellen van de regels is een bevoegdheid van het college. Maar de raadsfracties willen er nog wel hun zegje over kunnen doen. Mogelijk gebeurt dat nog in de eerstvolgende commissievergadering in april.

'Dit geeft ons de kriebels'
Zo vraagt de fractie van Gemeentebelangen zich af of de regels niet té streng worden en of ze wel te handhaven zijn. Hart voor Urk: "De focus ligt wat ons betreft te veel op het gewone bedrijfsleven. Een uitzondering van slechts zes keer per jaar een verjaardagsfeestje geeft ons de kriebels." Ook de SGP vindt dat het beleidsdocument de bedrijfsvoering van gewone ondernemers niet in de weg mag zitten.

Raad trekt 2 ton uit voor jongereninitiatieven
De Urker gemeenteraad stemde donderdagavond ook in met een voorstel om twee ton beschikbaar te stellen voor uitgaansinitiatieven (zonder alcohol) voor jongeren. Volgens de gemeente is er in het dorp na het instellen van de nieuwe jeugdhonkenregels behoefte aan aansprekende, verantwoorde uitgaansinitiatieven voor tieners mét toezicht.

De twee ton die beschikbaar komt, zou een financiële prikkel kunnen zijn voor initiatiefnemers, denkt het college van B en W. Het beseft dat initiatieven voor deze doelgroepen normaal gesproken niet winstgevend zijn. Het geld kan dan een aanvulling zijn voor een ondernemer om de kosten te dekken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel