Arie Slob na drie maanden in Lelystad: 'Alles wat we kunnen doen, is meegenomen'

LELYSTAD • Zo 28 april 2024 | 20:03 • Zondag 28 april 2024 | 20:03

Voormalig minister Arie Slob is drie maanden bezig voor het het project Integrale Gebiedsaanpak Lelystad Oost, waarbij achterstandswijken in de stad uit het slop getrokken moeten worden. Hij is tevreden: "Ik heb heel veel mensen gesproken in de wijken. Dat is fijn, veel bewoners zijn geïnteresseerd en zijn betrokken", zegt Slob.

Er is 15 tot 20 jaar uitgetrokken om de Zuiderzeewijk, de Atolwijk, de Boswijk en de Waterwijk om te toveren tot een gemiddelde Nederlandse woonwijk.

In de wijken is relatief veel armoede, criminaliteit en werkloosheid. Ook zijn er veel mensen met schulden. Bovendien hebben naar verhouding veel huizenbezitters in deze wijken moeite met het onderhouden van hun woning.

Om de problemen aan te pakken is serieus geld beschikbaar. Er zijn in het land nog 15 van dit soort projecten en in totaal zijn er honderden miljoenen euro's beschikbaar.

De Zuiderzeewijk

Eerste resultaten
"In Lelystad zijn extra jongerenwerkers rond de scholen gekomen en er is een extra jeugdagent. Alles wat we kunnen doen is meegenomen. Soms is het heel concreet en werpt het direct vruchten af. Soms is het niet direct zichtbaar, maar draagt het wel bij aan het met elkaar fijner kunnen wonen hier", vertelt de bestuurder.

'Ik ken de weg in Den Haag'
De 16 gemeentes die in het programma zitten om achterstandswijken aan te pakken, werken samen. "We trekken gezamenlijk op. Als we iets bij de landelijke politiek gedaan willen krijgen, ga ik vaak mee. Ik weet door mijn vorige werk hoe het het daar aan toe gaat."

Straat in Atolwijk

Bestaanszekerheid belangrijk
Omdat het programma nog zeker 15 jaar duurt, is het belangrijk dat er structureel geld beschikbaar blijft. Slob is niet bang dat door alle veranderingen in Den Haag de geldkraan wordt dichtgedraaid. "Dat zou echt onbestaanbaar zijn. Je mag verwachten dat de partijen die nu aan het onderhandelen zijn zich om de mensen in de achterstandswijken bekommeren", aldus Slob.

Volgens de bestuurder zijn het juist de mensen in de achterstandswijken die veel op de partijen hebben gestemd die nu aan het formeren zijn. Ook het thema bestaanszekerheid is een groot onderwerp voor alle partijen. "Dat is een thema dat juist speelt in deze wijken. Zie dat, waardeer dat, en zorg ervoor dat we zekerheid krijgen voor de komende jaren", besluit Slob

De Atolwijk

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel