Deadline voor visies op Defensieplannen voorbij: dit vindt Flevoland ervan
De plannen van Defensie mogen woningbouw en andere grote opgaven in Flevoland niet in de weg gaan zitten. Daarom moeten landelijke, regionale en lokale belangen goed afgewogen worden bij de locatiekeuzes voor verschillende onderdelen van de krijgsmacht. Daar zijn alle Flevolandse overheden het met elkaar over eens. Maar wat vinden ze eigenlijk nog meer van de Defensieplannen? Hier lees je een overzicht van de visies van de provincie, het waterschap en de zes Flevolandse gemeentes.
In december publiceerde Defensie een Notitie Ruimte voor Defensie. Daarin stonden diverse plannen waarvoor ook in Flevoland ruimte gezocht wordt. Tot afgelopen maandag konden bewoners en andere belanghebbenden op die plannen reageren.
- Een superkazerne met oefenterrein in Zeewolde of Dronten
- Een munitieopslag in Dronten
- Een NAVO-munitieopslag in Noordoostpolder
- Een laagvlieggebied voor helikopters rondom het Ketelmeer
- Landingsplaatsen voor helikopters
- Een route en standplaats voor cargo-drones
- Een springterrein waar militairen kunnen oefenen en trainen met explosieven
Dronten: niet overal is plek
De gemeente Dronten heeft in een zienswijze laten weten dat niet voor al die ruimtebehoeftes nog plek is in de gemeente. Daarom moet er volgens de gemeente een goede afweging gemaakt worden tussen landelijke, regionale en lokale belangen.
Ook moet er van de gemeente goed gekeken worden naar de effecten van de plannen van Defensie op de landbouwgrond. Verder liggen er twee opvanglocaties voor asielzoekers in het zoekgebied voor een springterrein in Dronten. Daarom wil de gemeente dat Defensie de impact op deze mensen ook onderzoekt.
Volgens Dronten waren de Biddinghuizenaren niet door Defensie ingelicht, terwijl dat in Zeewolde wel gebeurde. In de volgende stappen moet de informatie naar inwoners volgens de gemeente daarom beter.
Zeewolde: 'Kazerne past niet'
Ook Zeewolde laat weten dat er niet overal meer plek is. Zeewolde kent net als Dronten een groot landbouwgebied en levert een grote bijdrage aan woningbouw en aan de energievoorziening in Nederland.
Volgens Zeewolde zijn de zoekgebieden nu vaak groter dan de daadwerkelijke ruimte die Defensie nodig heeft. Hierdoor zitten veel bewoners van die gebieden in onzekerheid. Daarom moet er duidelijker gemaakt worden waar Defensie precies zoekt.
Als Defensie ervoor kiest om een kazerne op de locatie Gooiseweg in Zeewolde te bouwen, gaat er volgens Zeewolde unieke landbouwgrond verloren. De gemeente voorziet ook problemen bij de locatie Oosterwold, die tegen de grens van Almere aan ligt. In de toekomst moeten daar 15.000 woningen komen, en daar past een kazerne volgens Zeewolde niet tussen.
Almere
Ook Almere maakt bezwaar tegen de bouw van een kazerne in Oosterwold. Volgens Almere zijn de nut en noodzaak niet te betwisten, maar mogen de plannen van Defensie de woningbouw niet in de weg zitten.
Almere zegt afspraken met het Rijk te hebben gemaakt om woningen in dat gebied te bouwen. Bovendien hebben de gemeenteraden van Almere en Zeewolde al eerder afgesproken zo'n 15.000 woningen in Oosterwold te willen bouwen.
Naar de mening van Almere past een kazerne niet in dat gebied. "Bovendien gaat een kazerne ten koste van een substantieel aantal woningen", schrijft het college.
Lelystad
De plannen van Defensie mogen van Lelystad niet leiden tot een beperking van Lelystad Airport. Het gaat dan om een extra locatie voor een munitieopslag, een terrein voor het oefenen en trainen met explosieven, routes en opslagplekken voor cargodrones en helikopterlandingsplaatsen.
Ook werd er in de plannen gesproken over civiele luchthavens waar mogelijk jachtvliegtuigen kunnen komen. Volgens Lelystad is niet duidelijk over welke vliegvelden in Nederland het gaat. Als blijkt dat Defensie het oog heeft gericht op Lelystad Airport, dan wil het college van B&W actief betrokken worden in de besluitvorming daarover.
Verder moet Defensie de beoogde locatie voor een munitieopslag concreter maken. Volgens Lelystad is de exacte locatie onduidelijk en moet aangegeven worden wat voor beperkingen er rondom zo'n opslag spelen. Datzelfde geldt voor een locatie voor een oefenterrein voor explosieven en een route voor cargodrones.
Noordoostpolder
Ook voor Noordoostpolder is het voor vrijwel alle activiteiten van Defensie onduidelijk hoe deze er precies uitzien en welke impact ze gaan hebben op de omgeving. Dat moet van Noordoostpolder in verder onderzoek duidelijk worden.
Ook moet er volgens Noordoostpolder goed gekeken worden naar de verschillende functies die er nu in de zoekgebieden zijn. Het IJsselmeer en Ketelmeer vallen in het zoekgebied voor laagvliegende helikopters en zijn Natura 2000-gebieden. Ook ligt het Unesco Werelderfgoed Schokland in het zoekgebied.
Daarnaast is het college van Noordoostpolder bang dat de mogelijke komst van een grote NAVO-munitieopslag aan de noordkant van Noordoostpolder de tracés voor de Lelylijn in de weg kunnen zitten.
Urk
Ook de gemeente Urk heeft zorgen over de plannen van Defensie. Als Defensie ervoor kiest om een springterrein, laagvlieggebied of landingsplaatsen voor helikopters aan te leggen tussen Urk en Emmeloord, kan dat de uitbreiding van Urk bedreigen.
Omdat Urk aan de rand van het IJsselmeer ligt moet er voor nieuwbouw worden uitgeweken naar de andere kant van het dorp en dat kan niet als Defensie de grond daar wil gebruiken.
Het college wil ook weten of er mogelijkheden zijn om voor de plannen uit te wijken naar het buitenland. Het gemeentebestuur denkt dat daar bijvoorbeeld binnen de EU of het NAVO-verband kan worden getraind en geoefend.
Provincie: "Geen onbeschreven blad meer"
In haar zienswijze schrijft de provincie dat Flevoland geen onbeschreven blad meer is en naast een mogelijke opgave voor Defensie er ook andere opgaven zijn die een plek moeten krijgen in Flevoland.
Defensie schreef in haar plannen dat voor een munitieopslag de bereikbaarheid over water en weg belangrijk is. Daarom vraagt de provincie aan Defensie om aandacht voor de bevaarbaarheid van de randmeren en mogelijke impact voor de veiligheid op de routes van en naar de opslagen.
Daarnaast moet Defensie van de provincie ondergrondse gevolgen van calamiteiten bij de munitieopslagen onderzoeken. Het is volgens Flevoland niet duidelijk wat voor gevolgen die kunnen hebben op de bodem, dijken, waterkeringen en boringsvrije zones die zijn ingesteld om het grondwater te beschermen.
Waterschap Zuiderzeeland: 'Houdt rekening met eigen handelen'
Ook het Waterschap Zuiderzeeland vindt dat Defensie beter moet kijken naar de bodem en het water in Flevoland. Volgens het schap wordt er nu wel gesproken over de bodem, ondergrond en oppervlaktewater, maar moet Defensie ook rekening houden met de impact van het eigen handelen op de ondergrond.
Zo mag er voor alle locaties geen directe of indirecte negatieve invloed zijn op onder meer de waterkwaliteit. Ook moet er zorgvuldig omgegaan worden met de waterkering in Flevoland.
Volgens het waterschap is de verwachting dat de zeespiegel ook na 2100 blijft stijgen. Daarom mag de veiligheidsnorm daarvan niet aangepast worden vanwege de aanleg van een defensieterrein. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met steeds langere periodes van droogte en hevige neerslag, maar ook bodemdaling.
Wat gebeurt er met de zienswijzen?
Nu de deadline voor het indienen van de zienswijzen op de plannen is verstreken, gaat Defensie alle meningen en opvattingen bekijken. Volgens een woordvoerder wordt er dan in maart of april een rapport opgemaakt waarin op alle visies wordt gereageerd.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Defensie aast op grond Harderringweg, omwonenden ongerust
FLEVOLAND • Zo 18 februari • Zondag 18 februariBewoners van de Harderringweg tussen Lelystad en Biddinghuizen zijn bezorgd over de toekomst. Defensie heeft hun woon- en werkgebied op het oog als mogelijke plek voor een nieuwe kazerne. De bewoners...
-
'Defensieactiviteiten mogen Lelystad Airport niet in de weg zitten'
LELYSTAD • Vr 16 februari • Vrijdag 16 februariDe plannen van Defensie mogen niet leiden tot een beperking van Lelystad Airport. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lelystad in een zienswijze op plannen van Defe...
-
Gemeentebestuur Urk vreest dat dorp niet meer kan uitbreiden als Defensie zich daar vestigt
URK • Do 15 februari • Donderdag 15 februariAls Defensie ervoor kiest om een springterrein, laagvlieggebied of landingsplaatsen voor helikopters aan te leggen tussen Urk en Emmeloord, kan dat de uitbreiding van Urk bedreigen. Dat schrijven de b...
recent nieuws
-
Almeerder verloor beide benen, maar behoudt passie voor sport
ALMERE • Zo 22 december • Zondag 22 decemberHij verloor twee benen bij een ernstig ongeluk en een arts waarschuwde hem dat hij mogelijk nooit weer zou kunnen lopen. Maar nu, vijf jaar later, loopt, rent en fietst Almeerder Klaas Talma weer. En...
-
Leden Fish Potato Run lopen estafette naar het Glazen Huis in Zwolle
EMMELOORD • Zo 22 december • Zondag 22 decemberElf bestuursleden van de Fish Potato Run en twee andere hardlopers hebben 2600 euro opgehaald voor 3FM Serious Request. Ze gingen zondag in estafette van de atletiekbaan in Emmeloord naar het Glazen H...
-
Vredeslicht en lichtjestour in Dronten zorgen voor hoop en blijdschap
DRONTEN • Zo 22 december • Zondag 22 decemberTrekkers met knipperende kerstlampjes, sterren en sneeuwpoppen op de trekhaak, ze zorgden zaterdagavond voor veel blije gezichten langs de route van de traditionele lichtjestour in Dronten. Voordat de...