Gemeentebestuur Urk vreest dat dorp niet meer kan uitbreiden als Defensie zich daar vestigt

URK • Do 15 februari 2024 | 17:39 • Donderdag 15 februari 2024 | 17:39

Als Defensie ervoor kiest om een springterrein, laagvlieggebied of landingsplaatsen voor helikopters aan te leggen tussen Urk en Emmeloord, kan dat de uitbreiding van Urk bedreigen. Dat schrijven de burgemeester en wethouders in een zienswijze die ze bij Defensie hebben ingediend.

In december werd bekend dat Flevoland bij Defensie in beeld is voor meerdere plannen. Eén daarvan is een springterrein. Dat is een terrein waar militairen kunnen oefenen en trainen met explosieven.

Defensie kijkt daarvoor onder meer naar het vissersdorp en heeft een locatie in gedachten van zo’n 3 tot 7 kilometer groot. Verder wordt er rondom het Ketelmeer gezocht naar laagvlieggebieden voor helikopters en is een groot deel van de Noordoostpolder in beeld voor landingsplaatsen voor helikopters.

Probleem
Al die plannen kunnen volgens het gemeentebestuur roet in het eten gooien als Urk gaat groeien. Omdat Urk aan de rand van het IJsselmeer ligt moet er voor nieuwbouw worden uitgeweken naar de andere kant van het dorp en dat kan niet als Defensie de grond daar wil gebruiken.

Ook hebben de burgemeester en wethouders twijfels of de grond in hun gemeente wel geschikt is, omdat het voornamelijk uit klei bestaat. Dat moet eerst verder onderzocht worden door Defensie, zeggen ze.

Geen onbeschreven blad
Het college wil ook weten of er mogelijkheden zijn om voor de plannen uit te wijken naar het buitenland. Het gemeentebestuur denkt er dan bijvoorbeeld aan dat er binnen de EU of het NAVO-verband kan worden getraind en geoefend.

De provincie schrijft iets soortgelijks in de zienswijze die zij hebben ingediend. De provincie vindt dat hier ook niet zomaar alles kan omdat er ook andere opgaven zijn die in Flevoland een plek moeten krijgen.

Daarnaast moet Defensie van de provincie gevolgen van calamiteiten bij de munitieopslagen onderzoeken. Zoals gevolgen op de bodem, dijken, waterkeringen en boringsvrije zones die zijn ingesteld om het grondwater te beschermen.

Effecten op water beter beschrijven
Ook het Waterschap Zuiderzeeland vindt dat Defensie beter moet kijken naar de bodem en het water in Flevoland. Volgens het schap wordt er nu wel gesproken over de bodem, ondergrond en oppervlaktewater, maar moet Defensie ook rekening houden met de impact van het eigen handelen op de ondergrond.

Zo mag er voor alle locaties geen directe of indirecte negatieve invloed zijn op onder meer de waterkwaliteit. Ook moet er zorgvuldig omgegaan worden met de waterkering in Flevoland.

Stijgende waterspiegel
Volgens het waterschap is de verwachting dat de zeespiegel ook na 2100 blijft stijgen. Daarom mag de veiligheidsnorm daarvan niet veranderen vanwege de aanleg van een defensieterrein.

Daarnaast moet er rekening gehouden worden met steeds langere periodes van droogte en hevige neerslag, maar ook bodemdaling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel