"Krant blijft belangrijk voor gemeentenieuws"

LELYSTAD • Za 22 mei 2021 | 9:26 • Zaterdag 22 mei 2021 | 9:26

Een krant die huis-aan-huis wordt bezorgd, is én blijft een belangrijke bron voor gemeentenieuws. Dat zegt scheidend communicatie-adviseur van de gemeente Lelystad Dick Nauta. Nauta is deze week te gast in televisieprogramma Het Gesprek, ter gelegenheid van zijn pensionering 7 juni. De oud-Fries is 40 jaar bij de gemeente Lelystad in dienst geweest.

Hij begon op 1 juli 1980. Lelystad was toen net een half jaar officieel een gemeente (daarvoor hoorde Lelystad bij het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders). Het feestje van de gemeente-instelling maakte hij dus net niet mee. Wél het feestje "Lelystad Halverwege" in 1982. Toen kwam de 50.000-ste inwoner naar Lelystad. De 100.000-ste heeft Nauta nog niet binnengehaald. Wel onlangs de 80.000-ste. Dat was een gezin in de nieuwbouwwijk Warande.

Nauta over de begintijd: "Het was vooral zenden. Er werd hier een nieuwe stad gebouwd. Er kwamen veel inwoners bij, duizenden per jaar. Die moesten voorgelicht worden, over wat er speelde in de gemeente. Ze kregen van de gemeente een dik informatiepakket".

Stadsbulletin
Lelystad had al snel een eigen voorlichtingsblad, het "Stadsbulletin". Lelystad liep daarmee voor op andere gemeenten, maar schafte het blad tien jaar geleden weer af.

De vraag is: hoe bereik je meer mensen? Met een blad op de mat of met een nieuwsbrief via e-mail, waarvoor lezers zich vrijwillig kunnen aanmelden? Nauta: "Ja, dat geeft wel een verandering van het vak aan. Het werd alleen maar méér communicatie. Het is moeilijk te peilen, wanneer je meer lezers hebt. We hebben wel gevraagd: waar halen de mensen hun gemeentenieuws vandaan? Bovenaan het lijstje staat de FlevoPost. En het grappige was dat 20 procent de terugkeer van het Stadsbulletin adviseerde".

Conclusie van Nauta: communicatie via papier blijft voor veel mensen belangrijk. Het is trouwens toch moeilijk te meten wat nou precies de meerwaarde van communicatie is: "Dat is lastig uit te drukken. Wat komt er terug van de inzet van communicatieadviseurs? "

'Wonen in de stad in belangrijk'
Is de Fries Dick Nauta ook Fries gebleven in Flevoland? "Dat DNA raak ik niet kwijt. Maar de charme van Lelystad is dat het een melting pot is. Eigenlijk is dat nog steeds zo: "We moesten het samen doen. Dat hoorde ik indertijd ook van pioniers die voor mij kwamen. Bovendien, toen ik hier kwam werken bij de gemeente, was er een verplichting om in Lelystad te komen wonen. En dat vind ik wel belangrijk. Om een stad goed te kennen, moet je er rondlopen en contact hebben met de inwoners. Ik vind het belangrijk om van binnenuit te kunnen vertellen hoe het is om in Lelystad te wonen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel