Verdachte Surinamemoord: 'Rechters zijn vooringenomen en kennen dossier niet goed'
Volgens Sharied S. is een deel van het gerechtshof in Leeuwarden vooringenomen en niet goed op de hoogte van zijn dossier. De verdachte in de 'Surinamemoordzaak' besloot begin deze maand om twee van de drie rechters die zijn hoger beroep behandelen, te wraken. Vandaag gaf hij daarop toelichting bij de wrakingskamer.
S. wordt ervan verdacht in 2015 zijn toenmalige vriendin Aradhana Nazir uit Almere vermoord te hebben. De 39-jarige Amsterdammer zou de vrouw tijdens een vakantie in Suriname in een rivier hebben geduwd. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij dat voor het geld deed. Een maand voor de reis was namelijk een overlijdensrisicoverzekering van 300.000 euro afgesloten door Nazir. Als zij zou overlijden, zou S. het geld krijgen. De rechtbank veroordeelde hem in 2019 tot een celstraf van twintig jaar.
'Ik werd erin geluisd'
Het hof begon op 8 september met de behandeling van het hoger beroep daartegen. Het behandelen van de zaak zou zeker twee dagen duren, maar na de eerste dag wraakte S. twee raadsheren. Volgens hem legden beide raadsheren hem onjuiste stellingen voor en werden er continu aannames gedaan. "Ik werd erin geluisd, om de tuin geleid."
S. nam woensdag in de wrakingskamer het verslag van de bewuste zittingsdag, het proces-verbaal, helemaal door. Bij vrijwel alle vijftig pagina's had hij opmerkingen. Volgens hem staan er allerlei fouten in het verslag, onder meer over de telefoon van Nazir. "Het was geen iPhone 6, maar een iPhone 6+."
Hypotheekfraude
S. wordt ook verdacht van valsheid in geschrifte. Zo zou hij hypotheekfraude voor een zakelijke klant hebben gepleegd. "Je hebt de boel belazerd - althans, zo lees ik het proces-verbaal", aldus S. "Dat is niet het geval. Het is ook nergens in het dossier te vinden." Dat de raadsheren volgens S. niet op de hoogte waren van de seponering in de strafzaak tegen de klant, noemt hij een voorbeeld van gebrekkige dossierkennis.
Volgens zijn advocaat staat in het proces-verbaal letterlijk dat de raadsheren vinden dat er sprake is van valsheid in geschrifte. "De vooringenomenheid wordt niet eens onder stoelen of banken gestoken."
Beide raadsheren waren niet aanwezig bij de zitting. De wrakingskamer doet op 12 oktober uitspraak. Krijgt S. gelijk, dan wordt er gezocht naar twee nieuwe raadsheren voor het hoger beroep.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...
-
Otter is definitief thuis in Almere
ALMERE • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberDe otter heeft zich definitief gevestigd in Almere. Dat concludeert stadsecoloog Ton Eggenhuizen. Daarmee komt de otter in heel Flevoland voor. De eerste sporen van de otter stammen uit 2015. Dat was...
-
Bijna 5000 producten voor voedselbank opgehaald met radio-actie Pot2000
ALMERE • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberDe Pot2000-actie van middelbare school Echnaton uit Almere leverde bijna 5000 'potten' met houdbare producten op. Dit houdbare eten en drinken is vrijdagmiddag gedoneerd aan de Voedselbank Almere, in...