Hoger beroep Surinamemoord gestart: "Toen ik terugkwam was ze weg"

ALMERE • Di 8 september 2020 | 18:45 • Dinsdag 8 september 2020 | 18:45

Het gerechtshof in Leeuwarden is dinsdag gestart met het hoger beroep over de 'riviermoord' in Suriname. Sharied S. uit Amsterdam wordt verdacht van het doden van de Almeerse Aradhna Nazir tijdens een vakantie. De 29-jarige belandde op 26 juni 2015 in beschonken toestand in de Surinamerivier in Paramaribo. Haar lichaam werd na drie dagen gevonden.

Een maand voor de reis sloot de verdachte twee verzekeringen af voor het slachtoffer. Het gaat om een overlijdensrisicoverzekering van drie ton en een uitvaartverzekering van 10.000 euro. De rechtbank veroordeelde hem in 2019 tot twintig jaar cel. Daartegen ging hij in beroep.

Het hof heeft twee dagen voor de zaak uitgetrokken. Eigenlijk zou die in juni al behandeld worden, maar toen had de verdachte last van een maagbloeding.

Gaan plassen
"Ik ben niet de moordenaar", zei S. dinsdagochtend met veel stemverheffing. De rechtbank heeft "klakkeloos" de visie van het Openbaar Ministerie (OM) overgenomen, vindt S. Volgens hem was het een ongeluk. Aradhna was tijdens een nachtelijk samenzijn op een pier onwel geworden. "Ze moest overgeven. Ik ben gaan plassen; ik moest de hele avond al nodig. Toen ik terugkwam was ze weg."

Over wat er precies is gebeurd, heeft S. wisselend verklaard. In Suriname vertelde hij bij de politie dat hij een plons had gehoord, maar terug in Nederland meldde hij niks te hebben gehoord. "Nu weet ik alleen nog dat ze er niet meer was", zei hij dinsdag tegen het hof. Volgens hem komt dat door een auto-ongeluk van een paar jaar geleden: daardoor kan hij zich niet meer alles herinneren.

Alarmcentrale
S. weet nog wel dat het erg donker was bij de brug. Hierdoor kon hij Aradhna niet zien in het water. Hij sprong niet in het water omdat hij bang is voor donker water. Daardoor heeft hij vroeger een trauma opgelopen. Het hof bracht daar tegenin dat hij bij meerdere vakanties wel heeft gezwommen en ook heeft gedoken.

Rum met 90% alcohol
Voordat het stel naar de pier was gegaan, had Aradhna stevige rum gedronken. Die hadden ze op haar aandringen gekocht, zei S. tegen het hof. Zijn vriendin zou een stevige drinker zijn. Naar eigen zeggen wist S. niet dat de rum maar liefst 90% alcohol bevatte. "Het schijnt een verschrikkelijk drankje te zijn, een zelfmoordmiddel", merkte de rechter op.

Vrouwenverslinder
Toen hij in Suriname werd vrijgelaten door de politie ging S. met anderen uit eten. Opmerkelijk, vindt het hof. Ook worden er vraagtekens geplaatst bij dat hij voor het incident eerst met een andere vrouw naar de bioscoop is geweest. Aradhna was op dat moment in een appartement.

De rechter vroeg door over de diverse relaties van de man, soms meerdere tegelijk. S. reageerde daarop met: "Ik lag goed in de markt." Door gekwetste gevoelens in het verleden was hij een "vrouwenverslinder" geworden. Kort na het incident ging S. in Almere samenwonen met een andere vrouw. Met haar had hij al een relatie toen hij met Aradhna was.

Zakelijk
S. lijkt op meerdere momenten rond het incident "zakelijk" te hebben gehandeld, aldus het hof. Hij belde de bewuste nacht met het Surinaamse alarmnummer. In het opgenomen telefoongesprek klinkt hij opvallend zakelijk, vindt het hof. Zelf zegt S. dat hij in paniek was, maar probeerde rustig te blijven omdat de centralist domme vragen stelde.

Ook bij de afhandeling van de verzekeringen viel zijn gedrag volgens het hof op. Zo had S. vanuit Suriname telefonisch contact gezocht met de verzekeraar om zeker te weten of alles goed geregeld was, "voor als het straks zover is". De verzekeringen waren op zijn naam gezet omdat Aradhna grote sommen geld van hem had geleend, legde S. uit. Ze had zijn geld nodig om schulden af te lossen. Het hof vindt het vreemd dat dit geregeld werd via overlijdensverzekeringen, terwijl Aradhna nog maar 29 jaar was.

'Gladde prater'
Naast moord wordt S. verdacht van het oplichten van een verzekeringsmaatschappij en een hypotheekverstrekker, plus valsheid in geschrifte. Psychisch deskundigen hebben geconcludeerd dat S. een "gladde prater" is. "U zou in staat zijn om gebakken lucht te verkopen", hield het hof de man voor. S. was werkzaam in de verzekeringswereld.

Het OM komt woensdag met de strafeis. De advocaat van S. komt dan ook aan het woord.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel