Oproep minister om niet te handhaven op permanente bewoning vakantiepark geldt niet voor Urkerbos

URK • Zo 6 april 2025 | 15:41 • Zondag 6 april 2025 | 15:41

De gemeente Urk blijft doorgaan met de (toekomstige) handhaving op permanent wonen op Vakantiepark 't Urkerbos. Een oproep van minister Mona Keijzer om handhaving tijdelijk te stoppen, is volgens de gemeente voor een groot deel niet van toepassing op de situatie van de Urker camping. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten aan de gemeenteraad.

Eind vorig jaar schreef minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening dat permanent wonen op vakantieparken in 2026 mogelijk zou moeten worden vanwege de landelijke woningnood. Daarvoor is een juridisch handboek in de maak.

Vlieger gaat niet op
Volgens de gemeente Urk zal dit handboek naar verwachting niet voor Vakantiepark 't Urkerbos gaan gelden. Daar wordt een aantal redenen voor opgevoerd. Zo hebben de eigenaren van de camping een rendabel vakantiepark. En hebben zij zich niet gemeld bij een loket voor vakantieparken die willen transformeren naar een park voor permanent bewoonde huisjes.

Daarnaast heeft de instructie van de minister geen betrekking op privaatrechtelijke afspraken, waar de Urker camping ook mee te maken heeft. De grond van dit vakantiepark is namelijk van Staatsbosbeheer. En in de contracten met zowel de beheerder als de bewoners staat volgens de gemeente al dat permanent wonen niet mag.

Bieden al maatwerk
Ook zijn de huidige stacaravans en chalets waarschijnlijk niet gebouwd volgens minimale bouweisen die vermoedelijk in het juridisch handboek zullen komen, aldus het college van B en W. Tot slot zegt Urk dat het op dit moment al maatwerk biedt aan campingbewoners die op den duur moeten vertrekken. Minister Keijzer heeft alle gemeenten al gevraagd om de menselijke maat toe te passen. Volgens de gemeente Urk komt voorlopig niemand op straat te staan als er nog geen geschikt woonalternatief is.

Ook van die menselijke maat geeft de gemeente een voorbeeld: "Een voorbeeld is hoe onze toezichthouders een alleenstaande moeder hebben geholpen met het goed afstellen van de palletkachel die zij nodig heeft om haar
stacaravan warm te houden voor haar en haar kinderen. Dit toont aan dat wij niet alleen handhaven,
maar ook ondersteuning bieden om bewoners in kwetsbare situaties bij te staan."

Wel brieven, geen boetes
Om al deze punten ziet Urk geen reden om voorlopig te stoppen met het bezoeken van de plusminus vijftig permanente bewoners. Ook worden als het nodig is nog gewoon waarschuwingsbrieven gestuurd waarin Urk aangeeft dat het op termijn zal gaan handhaven. Maar schrijft de gemeente aan de bewoners: "Er worden nu nog geen dwangsommen geïnd en er vinden geen uithuiszettingen plaats totdat er meer bekend is over de voorwaarden van permanente bewoning."

Zo'n vijftig mensen wonen permanent in het Urkerbos. Hun beweegredenen lopen uiteen. Vaak wonen ze noodgedwongen in een vakantiewoning, na bijvoorbeeld een scheiding. Ook woningnood speelt een rol.

Volgens de gemeente heeft dit nooit gemogen, maar werd de situatie gedoogd. Hier moet uiterlijk in 2028 een einde aan komen, hebben burgemeester Bart Jaspers Faijer en zijn voorganger Cees van den Bos gezegd. De bewoners zien het liefst dat zij tot 2034 de tijd krijgen om andere woonruimte te vinden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel