Oprukkende bosrank verstikt bomen in Almere: 'Honderden dreigen te sneuvelen'
Forum voor Democratie (FvD) in Almere maakt zich zorgen over de opmars van de bosrank. Deze snelgroeiende klimplant verstikt bomen en struiken en trekt ze uiteindelijk naar beneden.
De plant veroorzaakt volgens raadslid Karin de Potter steeds grotere problemen in Almere, met name in parken, langs fietspaden en in de bossen van Staatsbosbeheer. "Hele stukken natuur dreigen hierdoor te veranderen in een chaotische klimplantwoestenij."
De bossen rond Almere, zoals Almeerderhout, werden ooit aangelegd met een recreatieve functie. In 1974 werd de bosrank daar bewust geplant om de bosvegetatie te verrijken. Aanvankelijk leek dit geen problemen op te leveren, maar door de ideale omstandigheden verspreidde de plant zich razendsnel. Al in 1986 waren delen van het bos volledig overwoekerd en werden jonge bomen tegen de grond gedrukt.
'Gebrek aan prioriteit bij Staatsbosbeheer'
Hoewel de gemeente Almere in 2014 een samenwerkingsovereenkomst sloot met Staatsbosbeheer voor het beheer van het groen – een overeenkomst die in 2021 werd verlengd – lijkt de bestrijding van de bosrank volgens FvD geen prioriteit te krijgen. "De bosrank bestrijden heeft bij Staatsbosbeheer geen prioriteit door personeelstekort en hun werk met de berenklauw. Vrijwilligers proberen nu en dan wat bomen los te knippen maar het probleem is te groot geworden."
Een eerdere proef in het Beatrixpark liet veelbelovende resultaten zien: na één jaar was meer dan 85% van de bosrank verdwenen. Wel moet de jonge aanwas actief onder controle worden gehouden.
Dringende actie nodig
De Potter roept de gemeente op om samen met Staatsbosbeheer een plan te maken om de bosrank effectief te bestrijden. “Er wordt veel moeite en geld gestoken in het redden van bomen bij bouwprojecten, maar nu dreigen honderden bomen te sneuvelen door deze plant. Dringende actie is nodig”, benadrukt ze.
Daarnaast wil ze weten of de proef uit 2021 in het Beatrixpark, die positieve resultaten liet zien, heeft geleid tot een structureel actieplan en, zo niet, waarom dat niet is gebeurd. Tot slot vraagt ze of de gemeente bereid is om samen met Staatsbosbeheer een aanvalsplan op te stellen en de bestrijding op korte termijn op te pakken.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
RDW-testcentrum bij Marknesse is op komst, aanleg later dit jaar
MARKNESSE • Ma 24 februari • Maandag 24 februariDe bouw van het nieuwe testcentrum van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in Marknesse kan later dit jaar gaan beginnen. Dat meldt de gemeente Noordoostpolder. Het gaat om het eerste deel van het...
-
Politie waarschuwt voor 'malafide' goud- en bonthandel
ALMERE • Ma 24 februari • Maandag 24 februariDe politie waarschuwt inwoners van Almere West voor oplichtingspraktijken van handelaars in goud- en bont. Volgens de politie gaat het om drie handelaren die zeggen dat ze voor een mooi bedrag goud, bont...
-
Nieuwsoverzicht 24/02 | Brand in woning aangestoken • Zorgen om jeugdzorg in Almere
FLEVOLAND • Ma 24 februari • Maandag 24 februariGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Opzettelijk brand gesticht in woning...