Grond deze winter ideaal voor mollen, hopen zijn ontelbaar
Een drukke periode is aangebroken voor mollenvangers in Flevoland. In veel grasvelden, oevers en bermen maken mollen flinke hopen. Lang niet iedereen is daar blij mee, maar mollen kunnen op veel plekken gewoon hun gang gaan.
Waarom zijn mollen nu al zo actief? Dat heeft volgens mollenvanger Klaas Stapensea uit Emmeloord met de zachte winter te maken. Er is de afgelopen periode nauwelijks vorst geweest.
Mollen leven in de winter dieper in de grond. Dat doen ze omdat insecten en wormen die ze eten ook dieper in de grond kruipen om zich te beschermen tegen vorst.
Ook de paartijd zit eraan te komen. Mollen zijn dan extra actief in het graven van gangen. Bij het graven van gangen moeten ze de grond kwijt. Dat zijn de molshopen.
Drie mollen, tweehonderd bulten
"De mol is hier extreem actief", zegt de mollenvanger. Stapensea loopt op een grasveld op bedrijventerrein de Munt in Emmeloord. "Hier zijn ongeveer tweehonderd bulten", zegt hij. Dan zou je verwachten dat daar een enorme mollenpopulatie onder de grond leeft, maar dat is niet zo.
"Hier leven ongeveer drie mollen", zegt Stapensea, die het heeft onderzocht. "Dit hebben ze de afgelopen maand allemaal gegraven", zegt hij. Afhankelijk van de grondsoort graaft een mol tussen de twee à drie bulten per dag. De grond op het bedrijventerrein is zacht genoeg zodat de diertjes daar goed kunnen graven. Twee van de drie mollen heeft Stapensea al kunnen vangen. "Je moeten weten waar je zo'n klem moet plaatsen en wat voor type klem je moet gebruiken", zegt hij. Mollen graven gangen om zo aan voedsel te komen. Insecten en wormen vallen daar in. De mol eet ze dan op of brengt zijn voedsel naar een plek waar het wordt opgeslagen.
De derde mol in dat grasveld was wat moeilijker te vangen. "Je moet soms ook geduld hebben", zegt Stapensea terwijl hij naar een molshoop loopt waar oranjes stokjes in zijn gestoken. Onder deze bult loopt een gang en daar heeft hij een klem geplaatst.
De mollenvanger veegt de grond en een stuk mos weg. "Daar is 'ie", zegt hij. "Dat is een flink mannetje". De klem zat nog om de nek van de mol. Die was door de klap op slag dood, verzekert Stapensea.
Verderop op bedrijventerrein de Munt heeft de mollenvanger klemmen geplaatst op een grasveld waar nog niet veel molshopen zijn. De grond is van aardappelonderneming The Potato Company.
Eigenaar Gaby Stet heeft meteen de mollenvanger gebeld. Hij wil voorkomen dat zijn grasveld overhoop wordt gehaald. "Ze richten enorme schade aan", zegt hij over de mollen. "Ook de grasmaaimachine gaat ervan kapot als die over molshopen gaat".
Slimme mol
De mol die hier leeft, lijkt behoorlijk slim. "Het is waarschijnlijk een vrouwtje", zegt Stapensea. Hij heeft al 14 klemmen gezet, maar het diertje liet zich niet vangen. Bij de vijftiende was het raak. "Ja hoor, het is een vrouwtje", zegt hij. Alle gevangen mollen worden letterlijk begraven. De mollenvanger haalt ze uit de klemmen en stopt ze terug in een gang. "Andere dieren zoals de wezel vinden ze wel en eten de mol op", zegt hij.
Lang niet overal volgt de inzet van mollenvangers om schade aan grasvelden te voorkomen. Zo zijn er in Lelystad ook veel mollen actief op grond van de gemeente.
Bijvoorbeeld langs het Gelderse Diep waar veel molshopen zijn. De gemeente gaat daar niets aan doen. Lelystad zegt dat de mol bij de natuur hoort en zolang het diertje geen overlast veroorzaakt kan die gewoon zijn gang gaan.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
VVD stelt vragen over vrijuit gaan winkeldieven: ‘Volstrekt onacceptabel’
ALMERE • Vr 24 januari • Vrijdag 24 januariOndernemers in Almere lopen tegen grote problemen aan bij het innen van boetes voor winkeldiefstal. Een groot deel van deze boetes kan niet worden geïnd, omdat de politie de benodigde gegevens vaak niet...
-
Brand in hoekwoning Espel, bewoners kunnen niet thuis slapen
ESPEL • Vr 24 januari • Vrijdag 24 januariDoor een brand is een hoekwoning aan de Noorderrand in Espel vrijdagochtend ernstig beschadigd geraakt. Dat zegt de brandweer. Door het vuur en het blussen ontstond schade aan de vloeren en muren. De...
-
Geen MKZ-besmettingen, maatregelen veehouderij en hogeschool van tafel
FLEVOLAND • Vr 24 januari • Vrijdag 24 januariIn Nederland zijn geen besmettingen geconstateerd van de veeziekte mond- en klauwzeer (MKZ). Dat schrijft minister Femke Wiersma van Landbouw aan de Tweede Kamer. De maatregelen tegen een mogelijke verspreiding...