Ook tweede verdachte enorm drugslab Landbouwkade hoort zes jaar eisen

EMMELOORD • Di 21 januari 2025 | 15:39 • Dinsdag 21 januari 2025 | 15:39

De 35-jarige Patrick A.S. uit Delft was één keer in het enorme drugslab dat in oktober 2021 werd opgerold aan de Landbouwkade in Emmeloord. "Een minuut of twintig. Toen ben ik weer vertrokken", legde hij dinsdag uit in de rechtbank. De officier van justitie gelooft daar niks van en denkt dat A.S. actief betrokken was bij de productie van amfetamine en mdma. Maar hij ontkent.

Het drugslab in Emmeloord was een heel grote. "Ik ben deze grootte nog nooit in mijn carrière tegengekomen", zei de aanklager daar eerder over in de Lelystadse rechtbank.

Er werden duizenden liters aan grondstoffen gevonden in blauwe vaten die in stellages stonden. Er lag ook 1793 liter amfetamine-olie. "Dat is het gouden goedje voor de productie van amfetamine", zei de officier.

DNA gevonden
Volgens hem zaten een man uit Vleuten en A.S. erachter. Zij werden een halfjaar na de politie-inval opgepakt, omdat er DNA van hen was gevonden in de loods op allerlei verschillende spullen.

De man uit Vleuten -die eerder al is berecht- ontkende altijd een grote rol bij het lab te hebben gespeeld. "Ik werd via via gevraagd om er een kijkje te nemen, iets werkte niet. Daar zou ik 1.000 euro voor krijgen. Ze wisten dat ik door mijn verleden een beetje verstand heb van dit soort dingen, vandaar dat ze mij om raad vroegen", legde hij tijdens zijn rechtszaak uit.

Hij was er één keer, bekende hij. Dat er DNA van hem werd gevonden, kan dus wel kloppen. "Maar ik heb er verder niets mee te maken gehad, het was d’r in en d’r uit", benadrukte hij.

Bijverdienste
A.S. vertelde dinsdag een zelfde soort verhaal. Hij kende de Vleutenaar via zijn werk bij een bezorgdienst. "Hij vroeg of ik wat wilde bijverdienen en nam me eind augustus 2021 mee naar de loods in Emmeloord."

Na een kort rondje besloot zijn kompaan volgens A.S. dat hij niets voor de eigenaren van het lab kon betekenen. "We vertrokken weer." Tijdens het wandelingetje en een slokje water, moet zijn DNA in de ruimte zijn terechtgekomen. "Ook op een gasmasker dat daar lag", vroeg een rechter hem. "Het kan zijn dat ik die heb op gedaan uit nieuwsgierigheid, maar dat weet ik niet meer."

A.S. zei dat hij van tevoren alleen wist dat "ze iets zouden bouwen" in Emmeloord, maar niet dat dat in een drugslab was. "Toen ik eenmaal binnen was en die grote ketels zag, kreeg ik wel een vermoeden."

Flink strafblad
De Delftenaar heeft een flink strafblad, maar werd nog nooit veroordeeld voor drugszaken. Hij is ernstig ziek, waardoor de rechtszaak een paar keer moest worden uitgesteld. "Mijn nieren werken niet meer door een legionellabesmetting, die ik in een sauna in België heb opgelopen. Daardoor moet ik drie keer per week dialyseren."

Hij wacht dan ook op een nier- en alvleeskliertransplantatie. De man heeft bovendien diabetes.
De officier eiste zes jaar cel tegen hem. "De productie van synthetische drugs brengt grote veiligheidsrisico’s met zich mee, zeker wanneer het op zo’n grote schaal wordt gedaan zoals in deze zaak."

De Vleutenaar werd eerder vrijgesproken, nadat ook tegen hem zes jaar cel was geëist. Wat de rechters betreft stond vast dat hij in de loods is geweest, maar ze vonden niet bewezen dat hij daadwerkelijk een actieve rol speelde in de drugsproductie. Over twee weken wordt duidelijk hoe de rechters dat zien in de zaak tegen A.S..

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel