Veroordeelde pedofiel overweegt euthanasie als hij niet meer vrij komt uit tbs-kliniek

SWIFTERBANT • Di 26 november 2024 | 6:04 • Dinsdag 26 november 2024 | 6:04

Een 54-jarige man uit Swifterbant die voor ontucht met twee minderjarige jongens tot tbs is veroordeeld, wil niet meer leven als hij niet vrij komt. Dat werd maandag duidelijk in de rechtbank van Lelystad. Daar werd de verlenging van de tbs-maatregel behandeld.

Het Openbaar Ministerie eist een verlenging van twee jaar. De man kreeg de straf voor het plegen van ontucht met twee broertjes in 2003. De jongens waren toen 12 en 14 jaar oud.

De voorzitter van de rechtbank ging twee weken geleden langs bij de Van der Hoeven-kliniek in Utrecht, waar de man uit Swifterbant verblijft. Het gebeurt niet vaak dat een rechter zelf poolshoogte gaat nemen in een tbs-kliniek.

Ze deed het, omdat de voor ontucht veroordeelde man al een tijd geleden via zijn advocaat had laten weten niet naar de rechtbank te willen komen om over verlenging van de tbs-maatregel te praten.

"Ik kreeg de indruk dat hij de moed een beetje heeft opgegeven"

— Rechter

Euthanaseren
"Ik kreeg de indruk dat hij de moed een beetje heeft opgegeven", schetste de rechter de situatie. Uit haar gesprek bleek, evenals uit de rapportages van de tbs-kliniek, dat er twee sombere scenario’s liggen voor de man uit Swifterbant. Zo heeft hij een aanvraag gedaan bij een Levenseindekliniek, omdat hij niet meer zou willen leven.

Vanuit de tbs-kliniek is een aanvraag in voorbereiding om hem in Langdurige Forensisch Psychiatrische Zorg (LPFZ) te plaatsen, bedoeld voor patiënten bij wie de tbs-behandeling onvoldoende of niet aanslaat en die nog een te groot risico vormen voor de samenleving.

De wachttijd voor plaatsing in de LPFZ is zes jaar vanaf het moment dat de aanvraag is ingediend. Ook de wachttijden voor een traject in een Levenseindekliniek zijn lang. Volgens de voorzitter van de rechtbank zei de tbs’er uit Swifterbant in het gesprek met haar dat hij nog niet wist of hij daarop wil wachten.

Negeren
De hoofdbehandelaar van de tbs-kliniek reageerde in de rechtbank dat de man uit Swifterbant wel vaker suggereert dat het niet lang meer duurt voordat hij een einde aan zijn leven zal maken. Volgens haar is de opstelling van de man in de tbs-kliniek heel wisselend.

"Het verschilt per dag of hij me negeert of niet", legde ze uit. "Hij is heel druk en gepassioneerd bezig met de vijver. Die vormt voor ons ook een brug om contact met hem te hebben."

De officier van justitie vroeg de rechtbank de tbs-maatregel van de man uit Swifterbant met twee jaar te verlengen. "Ik zie geen verandering op korte termijn", was haar conclusie. De advocaat van de tbs’er pleitte voor één jaar verlenging van de maatregel. "Zijn wens is heel duidelijk: 'ik wil mijn vrijheid terug, of ik ga weg in een kist'", verwoordde de raadsvrouw.

Perspectief
"Verlenging met een jaar biedt toch een vorm van perspectief en kan hem het gevoel geven dat er een rechtbank is die hem ziet en toch weer over hem gaat oordelen. Een rechtbank die de tbs-maatregel niet blind met twee jaar verlengt."

Uitspraak over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel