Hoe overleef je een noodsituatie? Prepper Janneke uit Dronten geeft advies

DRONTEN • Vr 22 november 2024 | 17:24 • Vrijdag 22 november 2024 | 17:24

Macaroni, flessen water, shampoo, pannenkoekenmeel. Het zijn zo wat producten die Janneke uit Dronten altijd in huis heeft. Janneke is een zogeheten Prepper, iemand die voorbereid is op noodsituaties en deze kennis graag ook deelt met anderen.

"Het kan maar zo zijn dat je bij een onverwachte situatie geen stroom hebt", zegt Janneke. "Bijvoorbeeld als er bij graafwerkzaamheden een kabel kapot is getrokken", zegt ze. "Ook kan het zijn dat het dorp de hele dag of langer zonder stroom zit".

Als de dijken doorbreken
Janneke gaat nog een stapje verder. "Het kan ook zijn dat de dijken hier doorbreken, want we wonen wel laag in de polder hier". Die kans is heel erg klein, maar Janneke is zelfs daar op voorbereid. Ze kan een tijdje op zolder wonen als het huis onder water staat. "Ik heb daar een kooktoestelletje op een gasfles", vertelt ze.

Vechten om wc-papier
Om te laten zien wat handig is om bij een noodsituatie in huis te hebben heeft Janneke met diverse producten uitgestald op haar keukentafel. Er ligt bijvoorbeeld nog een grote zak rijst, havermout en een pot knakworsten. "Weet je nog dat we hier in de supermarkten bijna om vochten?" Janneke houdt op dat moment een rol wc-papier vast en verwijst naar de coronaperiode.

Als je een Prepper bent, wat betekent dat? "Het komt van het Engelse woord prepaire", legt Janneke uit. "Dat betekent dat je je aan het voorbereiden bent voor een noodsituatie". Janneke geeft daar op haar social media-kanalen informatie over. Ze laat daar zien welke maatregelen ze zelf heeft getroffen en wat ze altijd in haar keukenkastjes heeft.

Medicijnen
Het belangrijkste om in huis te hebben is water. Voor sommige mensen geldt dat ook voor levensreddende medicatie. Daarnaast is het ook belangrijk om over voldoende voedsel te beschikken. "Genoeg voor in elk geval drie dagen", voegt ze eraan toe.

Hetzelfde geldt volgens haar ook voor een situatie waarbij er in de buurt een ernstige brand is waar gevaarlijke stoffen bij vrijkomen en je daardoor binnen moet blijven.

Online is offline
Veel mensen zijn volgens haar niet goed voorbereid op een noodsituatie. Vaak omdat ze gewend zijn om online eten te bestellen of wekelijks groentepakketten te laten bezorgen. In geval van nood zijn deze diensten waarschijnlijk niet beschikbaar. Daarnaast zijn er volgens Janneke nog maar weinig mensen die in één keer voor de hele week boodschappen doen". Die mensen kunnen vaak ook een paar dagen vooruit.

Ook aan de kinderen heeft ze gedacht. "Ik heb voor alle kinderen een eigen rugzak gemaakt". Daarin zitten droge kleren, maar ook een tasje met toiletartikelen en snoep. Ook voor haarzelf heeft Janneke een rugzak klaarstaan. Die is behoorlijk wat groter en zwaarder. "Daar zitten bijvoorbeeld pannen in en een klein kooktoestel".

Radio op batterijen
Op tafel staat ook een draagbare radio die ook te gebruiken is als zaklamp en powerbank. Er zitten een paar zonnecellen op en de radio heeft een slinger. "Zo kun je handmatig de accu die er in zit opladen". Met een stift is de frequentie 89.8 FM opgeschreven. De radiofrequente van Omroep Flevoland die bij een ernstige calamiteit als rampenzender in de lucht is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel