Mysterieuze vissterfte in Zuigerplas: 'Ze liggen op wandelpaden en tussen struiken'
Ze drijven op het water, zinken naar de bodem en liggen soms zelf op wandelpaden en tussen de struiken: in het Lelystadse Zuigerplasbos liggen al drie weken her en der dode vissen verspreid over het natuurgebied. Wat is daar aan de hand?
Zo'n drie weken geleden kreeg boswachter Joris Blankena de eerste meldingen van dode vissen binnen. "Toen zijn we meteen poolshoogte gaan nemen. We zagen toen inderdaad een aantal vissen drijven." Het ging bijna uitsluitend om schubkarpers. Volgens Blankena was het toen nog geen alarmerende hoeveelheid.
Maar ook bij het waterschap kwamen meldingen binnen van wandelaars die de kadavers hadden gespot. Het waterschap heeft toen meteen een aantal dieren geruimd.
Waterkwaliteit
"We hebben toen onderzocht of de waterkwaliteit wel goed was, en ook of er voldoende zuurstof in het water is. Maar dat bleek allemaal in orde." En dus gaat het onderzoek naar de vissterfte door.
Staatsbosbeheer werkt daarbij samen met Sportvisserij Nederland, het waterschap en de Lelystadse vestiging van de Universiteit Wageningen. Donderdag zijn er levende vissen gevangen voor verder onderzoek.
200 dode vissen
Er is al een vermoeden wat de uitslag van dat onderzoek gaat zijn: "We denken dat het een virus is." In 2022 was er in Zaandam een soortgelijke situatie, toen overleden duizenden karpers op mysterieuze wijze aan wat uiteindelijk een karpervirus bleek te zijn.
"We kunnen moeilijk de hele Zuigerplas volpompen met antibiotica"
In Lelystad zijn het nog geen soortgelijke aantallen, maar toch naar schatting al zo'n 150 tot 200 vissen die het leven hebben gelaten.
Als een virus inderdaad de oorzaak blijkt, is een oplossing niet snel voorhanden. "We kunnen vissen niet gaan inenten en onmogelijk de hele Zuigerplas volpompen met antibiotica." Als het inderdaad om een karpervirus gaat, is het niet besmettelijk voor mensen en andere dieren.
Slepende otters
De zorgen zijn niet gigantisch: het wordt kouder buiten en dat betekent dat het virus zich straks niet meer zal verspreiden. Bij een watertemperatuur onder de 15 graden is het virus niet meer actief. Maar het is wel te hopen dat het virus in het voorjaar niet weer opduikt. Eén dode vis ruikt al niet lekker, laat staat een paar honderd bij elkaar", zegt Blankena.
Niet alleen hoe de vissen doodgaan is nu nog een raadsel voor Staatsbosbeheer, maar ook wat er daarna met ze gebeurt. "We zien ze niet alleen in het water maar ook op de wandelpaden en soms tussen de struiken. Het zou kunnen dat honden met de dieren aan de haal gaan, we vinden ze soms echt ver van de paden af."
Volgens Blankena blijft er dan nog één optie over: "Het zou kunnen dat otters met de dode vissen aan het slepen zijn." De uitslag van het onderzoek naar de dode vissen wordt volgende week verwacht.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Nieuwsoverzicht 25/11 | Konikpaarden alsnog naar slacht • Minister wil A27 verbreden
FLEVOLAND • Ma 25 november • Maandag 25 novemberGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Kritisch rapport over tbs-kliniek •...
-
Minister Madlener: verbreding A27 bij Almere moet prioriteit krijgen
FLEVOLAND • Ma 25 november • Maandag 25 novemberMinister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) wil de uitbreiding van de A27 tussen Almere en Eemnes als eerste van zeventien gepauzeerde projecten laten doorgaan. Dat is nog geen definitieve...
-
Inspecties waarschuwen voor veiligheid en kwaliteit in Almeerse tbs-kliniek
ALMERE • Ma 25 november • Maandag 25 novemberDe veiligheid en de kwaliteit van de forensische zorg in de Oostvaarderskliniek in Almere loopt gevaar door het ontbreken van een gezamenlijke visie op de behandeling van patiënten. Daarnaast voelen m...