Megabatterijen moeten stroomnet ontlasten, maar staan ook op wachtlijst
Het stroomnetwerk is overbelast. Grote accu's zouden de files op het elektriciteitsnet kunnen verminderen, maar geplande megabatterijen staan zélf op de wachtlijst.
In Flevoland staan 23 partijen op de wachtlijst bij netbeheerder TenneT om stroom terug te leveren aan het hoogspanningsnet. Het gaat om uitzonderlijk grote spelers, want de meeste bedrijven hebben niet te maken met TenneT, maar met Liander, die verantwoordelijk is voor het middenspanningsnet.
Bij 17 van de 23 partijen die bij TenneT op de wachtlijst staan, gaat het om batterij-exploitanten. Tel je die aanvragen bij elkaar op dan willen ze gezamenlijk 6 gigawatt aan opslagcapaciteit terugleveren aan het hoogspanningsnet. Daarmee kun je ongeveer 6 miljoen huishoudens van stroom voorzien.
Waarom sluit TenneT de batterijen niet aan?
TenneT zoekt oplossingen om grote accu's voor energieopslag te gebruiken, omdat de elektriciteitskabels de afname en levering van batterijen nu niet aankunnen.
De netbeheerder erkent dat batterijen in 2030 een belangrijke rol kunnen spelen in het oplossen van de netproblemen, maar dan vooral als aanvulling om op piekmomenten ter ondersteuning wind- en zonnestroom op te slaan en te leveren. Vanaf 2030 mogen elektriciteitscentrales ook geen steenkool meer verbranden.
Voor heel Nederland staan 419 aanvragen in de wachtrij, die samen 108 gigawatt zouden kunnen terug leveren. Woordvoerder Peter Hofland van TenneT verwacht dat een groot aantal aanvragen wordt ingetrokken, omdat het door de grote concurrentie niet rendabel zou zijn om terug te leveren.
Hofland laat weten dat exploitanten van windparken die ook een batterijpark beginnen niet op de wachtlijst staan, omdat zij al een aansluiting hebben op het hoogspanningsnet.
Wanneer is opgeslagen batterijstroom handig?
Het merendeel van de dag is er ruimschoots voldoende stroom aanwezig op het net. De maximale capaciteit wordt dan ook maar zelden bereikt, bijvoorbeeld wanneer de inwoners van de provincie thuiskomen van het werk en tegelijkertijd stroom nodig hebben om te koken.
Ook zou netcongestie, de overbelasting van het stroomnet, van tijdelijke aard zijn. Er is voldoende stroom, netwerk is er alleen nog niet op ingericht om de gevraagde hoeveelheid stroom te transporteren. TenneT verwacht dat dit probleem rond 2029 in de regio is opgelost.
Volgens TenneT staat de 6 gigawatt die de batterijexploitanten beschikbaar hebben, gelijk aan de maximale stroomopslag die de netbeheerder in 2030 als ondersteuning nodig heeft voor het complete land. Daarbij benadrukt TenneT dat deze batterijen verspreid over het land lokaal en daarmee effectief moeten ondersteunen en niet voor het hele land kunnen dienen vanuit één centrale locatie.
Eind april liet demissionair minister Rob Jetten weten dat Flevoland voorrang krijgt bij het uitbreiden van het stroomnetwerk. Door het overvolle elektriciteitsnet kunnen mogelijk vanaf 2026 geen nieuwe woningen aangesloten worden. Grootverbruikers in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland hebben nu al een probleem. Ruim 200 bedrijven krijgen voorlopig geen aansluiting omdat het net dat niet aankan.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Provinciale Staten willen dat Metropoolregio harder loopt voor problemen stroomnet
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberProvinciale Staten van Flevoland vinden dat er binnen de zogeheten Metropoolregio Amsterdam (MRA) meer werk gemaakt moet worden van de capaciteitsproblemen met stroomnetwerken. De MRA lijkt hiervoor n...
-
Lelystad krijgt nieuw elektriciteitsstation, oplossing voor bedrijven
LELYSTAD • Ma 7 oktober • Maandag 07 oktoberLiander en TenneT slaan maandagmiddag de eerste paal van een nieuw stroomstation in Lelystad. De voorziening moet een oplossing zijn voor bedrijven die momenteel geen (extra) elektriciteitsaansluiting...
-
Bedrijven in Zeewolde en Almere gaan stroom delen vanwege vol energienet
FLEVOLAND • Vr 19 juli • Vrijdag 19 juliEen aantal bedrijven op de industrieterreinen De Vaart in Almere en Trekkersveld in Zeewolde gaat stroom met elkaar delen. Daarmee hopen netbeheerders Liander en TenneT lokale problemen op het overvol...
recent nieuws
-
Politie onderzoekt mogelijke explosie bij broodjeszaak aan Agorahof
LELYSTAD • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberDe politie onderzoekt een mogelijke explosie bij een broodjeszaak aan de Agorahof in Lelystad. Dat zegt een woordvoerder van de politie. Een omwonende hoorde in de nacht van donderdag op vrijdag iets...
-
Update
Treinverkeer komt na staking weer op gang
FLEVOLAND • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberTreinreizigers die vanuit Flevoland naar Zwolle of het noorden reizen, hadden vanochtend pech. Door een staking bij spoorbeheerder ProRail reden er geen treinen van, via en naar Zwolle. Daarnaast rede...
-
Initiatiefgroep Lelylijn vindt financieringseis voor nieuwe spoorlijn 'flauwekul'
FLEVOLAND • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberWim van Wegen van de initiatiefgroep Lelylijn vindt het maar 'flauwekul' dat er eerst zicht moet zijn op driekwart van de financiën, voordat er kan worden begonnen met de aanleg van de Lelylijn. Volge...