Windpark Zeewolde bouwt batterijparken en waterstoffabriek om groene energie op te slaan
Windpark Zeewolde, het grootste windpark op land van Nederland, gaat uitbreiden met twee batterijparken. Hiermee wordt een kwart van de opgewekte energie opgeslagen. Dat is genoeg om de helft van de tijd energie beschikbaar te hebben voor de huishoudens in het gebied. Ook wil Windpark Zeewolde een waterstofgasfabriek bouwen.
"Alle stroom van al die windmolens van 200 vierkante kilometer komt hier binnen", legt directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma uit bij het transformatorstation aan de Vogelweg in het buitengebied van Zeewolde. Hij wijst naar de zijkant van het station en zegt dat de twee batterijparken ernaast worden gebouwd. Gezamenlijk heeft het complex 4.400 vierkante meter nodig om de energie op te slaan. Dat gebeurt in zeecontainers die op het terrein worden geplaatst.
Minder netcongestie
De batterijparken moeten ervoor zorgen dat de inwoners van Zeewolde ook in de toekomst op elk moment van de dag stroom kunnen blijven gebruiken. "Dat is een thema wat iedereen toch steeds meer hoort op het journaal. Dus met een beetje geluk gaat dit bijdragen aan minder netcongestie in het dorp", zegt Sieburgh Sjoerdsma.
Het windpark heeft ook een vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van een waterstoffabriek. De fabriek is gepland achter het transformatorstation en zal met de energie van de windturbines groene waterstof produceren, een duurzame brandstof die kan worden gebruikt voor zwaar transport, zoals vrachtwagens en bouwmachines.
'Zeewolde fossielvrij'
Sieburgh Sjoerdsma schetst het beeld dat de industrie in de komende jaren moet omschakelen van fossiele brandstoffen naar schonere brandstof. "Een gedeelte van de vrachtwagens wordt ook wel elektrisch, maar de zware vrachtwagens en zwaar materiaal zoals shovels en dergelijke, die zullen dus ook fossielvrij moeten en daar is waterstof weer een goede oplossing voor."
Hij verwacht dat de waterstoffabriek interessant kan zijn voor bedrijven uit de bouwsector en transportbedrijven uit Zeewolde. Doel van het initiatief is om het buitengebied van Zeewolde volledig fossielvrij te maken.
In 2026 moet alles klaar zijn
De bouw van de batterijparken start binnen enkele weken en zal naar verwachting in juli 2025 voltooid zijn. De vergunningaanvraag voor de waterstoffabriek is onlangs ingediend. Sieburgh Sjoerdsma hoopt dat die bouwwerkzaamheden begin volgend jaar kunnen starten, zodat alle werkzaamheden in 2026 zijn voltooid en het complete complex operationeel zal zijn.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Nieuwe inzamelingsactie voor Abed, die ondanks pogingen nog steeds vastzit in Gaza
ALMERE • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberDe situatie van de Almeerse Abed, die al sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Palestina vastzit in de Gazastrook, is nog steeds uitzichtloos. Even was er hoop op een reddingsactie vorige wee...
-
Flevoland is rijk aan paddenstoelen: 'Ze hebben iets magisch'
ZEEWOLDE • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberJudasoren, het muizenstaartje en de schubbige boschampignon, je kunt ze vinden in de bossen van Flevoland. De deelnemers aan de basiscursus paddenstoelen van IVN kregen ze zaterdagochtend allemaal te...
-
Nieuwe locatie KNRM geopend, oud-schipper in zonnetje gezet
LELYSTAD • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberDe nieuwe locatie van de reddingswerkers van de KNRM in Lelystad is zaterdag officieel geopend. De burgemeester en de wethouder onthulden een informatiebord en de nieuwe naam van de brug die naar het...