Scholen met de handen in het haar om lange wachtlijsten jeugdzorg
Scholen zijn machteloos als een leerling professionele jeugdzorg nodig heeft. Vanwege de wachtlijsten moet een kind heel lang wachten voordat het de hulp krijgt die het nodig heeft. In de tussentijd gaat de leerling dagelijks naar school en maakt het nog van alles mee in de thuissituatie, waardoor het kind het minder goed doet op school. Daarvoor waarschuwt intern begeleider Adrianne Schreurs van de christelijke basisschool Horizon in Lelystad.
Volgens Schreurs duurt het één jaar voordat het kind daadwerkelijk wordt geholpen door een zorgaanbieder. De school zit dan met de handen in het haar. Want de scholen hebben volgens haar de taak om goed onderwijs te bieden, maar de zorg hoort bij zorginstellingen. "Wij merken het als een leerling niet goed in zijn vel zit, dan is het best heel moeilijk om ook nog ruimte te creëren in het hoofd, in de hersenen om goed onderwijs te ontvangen."
Zorgelijke ontwikkeling
Het probleem van de wachtlijsten in de jeugdzorg komt op meerdere plekken in Flevoland voor. De Almeerse wethouder Roelie Bosch herkent het probleem en zegt dat het in Almere vooral te maken met de toenemende vraag in combinatie met het personeelstekort in de jeugdzorg. Dat betekent dat er onvoldoende professionals zijn om aan de vraag tegemoet te komen. Bosch vindt het een zorgelijke ontwikkeling. "Want hoe langer een gezin moet wachten op hulp, des te groter wordt de problematiek in die tussentijd. Dus het is zeer onwenselijk."
Schreurs spreekt van een frustrerende situatie. "Als je soms ziet wat kinderen mee moeten maken en dat ze niet passende hulp krijgen. Ja, dat is echt vreselijk om te zien. Je ziet dat het welbevinden vaak in die tussentijd, in die wachttijd nog achteruitgaat." De problemen worden volgens haar alléén maar groter.
Schreurs maakt deel uit van het ondersteuningsteam (OT). Dat bestaat uit Schreurs als intern begeleider, de directeur van de school, een orthopedagoog, een schoolmaatschappelijke werker en een jeugdverpleegkundige van de GGD. Samen met de ouders kunnen ze adviseren dat een leerling een vorm van jeugdzorg nodig heeft. In dat geval moeten de ouders zich melden bij de jeugdzorg Lelystad (JEL).
Volgens wethouder Bosch zijn de wachtlijsten in de jeugdzorg een hardnekkig probleem want in tachtig procent van de gevallen zijn de ouders de bron van de problemen. "Daar waar ouders zelf een verslavingsproblematiek hebben of zelf psychische problemen, dan heeft dat zijn weerslag op het kind."
Het kan volgens de wethouder ook zijn dat ouders stress ervaren door geld- of huisvestingsproblemen. "Als mensen willen scheiden en er is voor de vertrekkende partner geen woonplek, dan moeten mensen bewust bij mekaar blijven wonen, terwijl dat voor spanningen zorgt."
Andere aanpak nodig
De wethouder is van mening dat meer personeel de wachtlijsten in de jeugdzorg niet gaat oplossen. Volgens haar is een andere aanpak nodig. Zo doet zij binnenkort een voorstel aan de gemeenteraad om met zogeheten gezinsteams te gaan werken. Deze teams kijken niet alleen naar het kind, maar ook naar de thuissituatie. Op die manier kunnen gezinnen snel geholpen worden.
"Wat we willen is veel meer kijken naar de oorzaak van het probleem. Dus het gaat niet om dat we heel erg inzoomen op het kind als de oorzaak ergens anders ligt", zegt Bosch. Op die manier gaat het kind niet automatisch naar een bepaalde jeugdhulpaanbieder.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Almere staat nog steeds bovenaan met aantal meldingen kindermishandeling
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberAlmere kent nog steeds tweeënhalf keer meer meldingen van kindermishandeling dan het landelijk gemiddelde. De situatie is niet veranderd ten opzichte van 2023 en daarmee blijft de stad bovenaan de lij...
-
Almere kan jeugdhulp voor volgend jaar nog niet regelen, eerst tarief beter onderbouwen
ALMERE • Wo 16 oktober • Woensdag 16 oktoberDe gemeente Almere moet opnieuw kijken naar de vergoedingen voor bepaalde soorten jeugdhulp in de stad. Dat is de uitkomst van een kort geding dat door Triade Vitree, de grootste zorgverlener in de pr...
-
Zorgorganisatie daagt Almere voor rechter over te lage tarieven voor jeugdhulp, teams in onzekerheid
ALMERE • Wo 21 augustus • Woensdag 21 augustusTriade Vitree stapt naar de rechter omdat de zorgorganisatie vindt dat de gemeente Almere een hogere vergoeding voor jeugdhulp zonder verblijf moet betalen. Onder deze vorm van jeugdhulp vallen versch...
recent nieuws
-
Oud wordt nieuw in Dronten: transformatie van bedrijventerrein De Noord tot woonwijk Hanzekwartier krijgt vorm
DRONTEN • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberAls je over De Noord in Dronten rijdt, zie je allemaal bedrijvigheid. Waar aan de ene kant van de weg nog oude bedrijfspanden staan, verrijzen aan de andere kant spiksplinternieuwe appartementencomple...
-
Staatssecretaris pessimistisch over financiering Lelylijn: 'Moeten realistisch blijven'
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberStaatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu ziet maar weinig mogelijkheden om de aanleg van de Lelylijn te financieren. Dat blijkt uit antwoorden die Jansen heeft gegeven op Kamervrag...
-
Meer elektriciteitshuisjes in Almeerse wijken, 'bezwaar maken niet mogelijk'
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberAlmeerse wijken krijgen meer elektriciteitshuisjes en dikkere stroomkabels. Dat hebben de gemeente Almere en Liander afgesproken om het stroomnetwerk in de stad te verstevigen. Liander bepaalt de loca...