Teamchef politie Joanneke Schmidt en wethouder Annemieke Messelink
Meer grip op jeugdcriminaliteit dankzij samenwerking en extra geld Rijk
Voorkomen dat jongeren zich laten verleiden tot het verdienen van snel geld, op het slechte pad belanden en uitgroeien tot harde criminelen. Dat is een speerpunt van het project 'Preventie met Gezag' waarin de gemeente Lelystad, de politie en andere organisaties sinds kort nauw samenwerken.
Lelystad en twintig andere gemeenten krijgen extra geld van het Rijk die vooral bedoeld is voor preventie. Volgens wethouder Annemieke Messelink kan dankzij het geld beter worden gekeken wat er speelt, waarom bepaalde jongeren zich tot criminaliteit voelen aangetrokken en hoe ze weerbaarder hiertegen kunnen worden gemaakt. Ook probeert de gemeente jongeren een positieve vrijetijdsbesteding en een beter toekomstperspectief te bieden.
Tegelijkertijd worden door gerichte acties ook jonge criminelen aangepakt. Volgens teamchef Joanneke Schmidt van de politie zijn er dit jaar in Lelystad al meerdere invallen bij jongeren gedaan, waarbij geld, drugs, dure spullen en zelfs een revolver in beslag zijn genomen. Met dergelijke politieacties moet ook duidelijk worden gemaakt dat criminaliteit weliswaar op korte termijn kan lonen, maar dat het op lange termijn vaak slecht afloopt. Geld dat in Lelystad werd afgepakt
Volgens wethouder Messelink begint het vaak met kleine dingen en hebben jongeren aanvankelijk misschien niet eens door dat ze iets doen dat niet mag. "Het begint met een pakje rondbrengen. Of op de uitkijk staan. Wat is daar nou fout aan? Op jonge leeftijd kun je ook nog niet zo ver vooruit kijken."
Volgens teamchef Schmidt van de politie kunnen omstandigheden thuis ook meespelen. "Misschien is er daar weinig geld. En dan kun je nu ineens 50 euro verdienen. Hoe makkelijk is dat? Dat is ook echt de reden waarom we dachten: We moeten dit oppakken, we moeten hier iets tegen doen."
Hoewel lastig is om exact te bepalen waarom jongeren in de criminaliteit belanden, zijn er volgens Schmidt wel risicofactoren die dit mede bepalen en herkend kunnen worden. Dankzij het Haagse geld is onlangs een nieuwe jeugdagent aangetrokken die jongeren heel individueel gaat volgen en benaderen. "Wat heb je als jongere nodig om ervoor te zorgen dat je niet afglijdt. Zo proberen we aan de voorkant van de problematiek te komen."
Wethouder Messelink: "Er is ook contact met buurtvaders, buurtconciërges, sportcoaches en jongerenwerkers. Door die samenwerking willen we echt om jongeren heen gaan staan. Doel is daarbij om in elk geval een grote groep te behoeden voor de criminaliteit. Dat is het belangrijkste."
Lelystad is op dit moment de enige Flevolandse gemeente die deelneemt aan Preventie met Gezag. Woensdag werd bekend dat ook Almere zich bij het project wil aansluiten.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Actie gemeente: vind het nep-drugspand en verdien een cadeaubon
LELYSTAD • Za 19 april • Zaterdag 19 aprilKans maken op een cadeaubon als je een nep-drugspand in het stadshart vindt, het kan tot dinsdagochtend in Lelystad. Met deze actie wil de gemeente inwoners helpen echte drugspanden sneller te herkennen...
-
Pakket in Faunabuurt Almere bevatte explosief, elders tot ontploffing gebracht
ALMERE • Za 19 april • Zaterdag 19 aprilIn een verdacht pakketje dat zaterdagmiddag werd gevonden in de Faunabuurt in Almere-Buiten, zat een explosief. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het object meegenomen en op een veilige...
-
Bestelbus uitgebrand op afrit van A6, gezin komt met de schrik vrij
BANT • Za 19 april • Zaterdag 19 aprilEen bestelbus is zaterdagmiddag in brand gevlogen op de A6 bij de afrit Bant. In het voertuig zat een gezin dat met de schrik is vrijgekomen. De brand ontstond rond 16.00 uur. De brandweer was snel ter...