Racers willen een eigen plek
Gemeente Lelystad gaat niet in op wens van straatracers
De gemeente Lelystad is niet van plan om tegemoet te komen aan de wens van straatracers voor een eigen plek. De motorrijders willen graag een locatie waar ze op een veilige en fatsoenlijke manier hun gang kunnen gaan.
Races houden op de openbare weg is niet toegestaan. Toch weerhoudt dat motorrijders er niet van om geregeld samen te komen op afgelegen stukken asfalt. Vooral de IJsselmeerdijk bij de Maximacentrale in Lelystad is een populaire locatie. De weg daar staat vol met bandensporen. Afgelopen zondag kwam een groep van ongeveer dertig raceliefhebbers er bijeen om te driften en te dragracen.
"We worden van het kastje naar de muur gestuurd."
Illegale acties
"Het zijn illegale acties, dus we gaan ze niet faciliteren", zo laat de gemeente weten. De racers willen juist dat hun activiteiten uit het verdomhoekje worden gehaald. "Het is een serieuze sport", zo vertelt drifter Alex uit Lelystad. "We worden van het kastje naar de muur gestuurd. We hebben alle gemeenten al gehad. Het wordt totaal niet getolereerd."
De groep had per mail wethouder en loco-burgemeester Adam Elzakalai uitgenodigd om te komen kijken. De straatracers willen al langere tijd graag een eigen plek in Lelystad waar ze hun sport en hobby kunnen uitoefenen en zijn het beu om steeds weggestuurd te worden door de politie.
Een vertegenwoordiger van de gemeente kwam zondag niet opdagen, de politie wel en die liet weten dat de groep moest stoppen met racen. De gemeente zegt wel bereid te zijn om een keer in gesprek te gaan met de racers. Waar dat gesprek dan over moet gaan als de gemeente hen niet wil faciliteren, is niet duidelijk.
De groep hoopt dat er aan het steeds terugkerende kat-en-muisspel met de politie een eind kan komen. "Vandaar dat het echt tijd gaat worden voor een vaste plek, zodat we met z'n allen onze sport kunnen uitoefenen." Dat is dan ook de reden dat ze nu media-aandacht zoeken voor hun pleidooi.
Een eigen plek, waar naast races ook trainingen gehouden kunnen worden, is de droom. Ze hameren erop dat dit het racen veiliger maakt. "Als je de sport niet kent, dan snap ik dat mensen zoiets hebben van: waar zijn jullie mee bezig? Maar de kenners: die zien het. Als men zich verdiept in onze wereld, in plaats van er over te vallen, dat zou fijn zijn."
Met de afwijzende reactie van de gemeente lijkt het er dus niet op dat de racers hun doel hier in Flevoland zullen bereiken. "Of we moeten een goede geldschieter hebben die voor ons een stuk asfalt koopt", grapt één van hen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Ouders zijn gevaarlijke verkeerssituatie rondom basisschool zat
LELYSTAD • Di 25 februari • Dinsdag 25 februariOuders zijn de gevaarlijke verkeerssituatie rondom basisschool De Traingel in Lelystad helemaal zat. Daarom zijn ze blij dat er binnenkort een verhoogd zebrapad wordt aangelegd bij een belangrijke oversteekplaats...
-
Over tien jaar bijna miljoen toeristen per jaar
FLEVOLAND • Di 25 februari • Dinsdag 25 februariOver tien jaar komen er jaarlijks bijna één miljoen toeristen voor een verblijf naar Flevoland. Dat verwachten het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), en het Centre of Expertise Leisure,...
-
Politie laat zich 'oplichten' en spoort Almeerse cybercriminelen op
ALMERE • Di 25 februari • Dinsdag 25 februariTijdens een actie van de politie Rotterdam en Vlaardingen zijn twee Almeerders van 18 en 21 jaar op heterdaad aangehouden. Deze worden verdacht van digitale criminaliteit. Volgens de politie maken de...