Grote zorgen bij Flevolandse woningcorporaties over het bouwen van nieuwe huurwoningen

FLEVOLAND • Do 24 april 2025 | 6:44 • Donderdag 24 april 2025 | 6:44

De Flevolandse woningcorporaties maken zich grote zorgen over de bouw van nieuwe huurwoningen voor de komende jaren. Ze zijn bang dat duizenden woningen niet gebouwd kunnen worden door het bevriezen van de huren in 2025 en 2026.

Vorige week bleek in de Voorjaarsnota dat het kabinet de huren voor dit jaar en volgend jaar niet gaat verhogen. Dit gaat in tegen eerder gemaakte afspraken met de woningcorporaties. De opbrengst van de huurverhoging van dit jaar en volgend jaar zou worden geherinvesteerd in de bouw van nieuwe huurwoningen en worden gebruikt voor verduurzaming.

Die herinvestering is gezien het woningtekort zeer welkom. "We hebben afspraken gemaakt die zijn pas vier maanden geleden bezegeld en die gooit het kabinet nu eenzijdig de prullenbak in", zegt Judith de Groot, directeur van woningcorporatie Mercatus in Noordoostpolder. "We zijn daar echt boos en verontwaardigd over. We hebben die inkomsten hard nodig om woningen te bouwen en te verduurzamen."

Mercatus heeft al doorgerekend dat ze de komende tien jaar 200 woningen minder kunnen bouwen.

Spoedoverleg
Alle woningcorporaties lopen tegen hetzelfde probleem aan, ook de corporaties in de rest van Nederland. Daarom kwamen ze woensdag voor een spoedoverleg bij elkaar in Breukelen. Hier werd besproken wat ze het beste kunnen doen om de huurverhoging alsnog ingevoerd te krijgen. Er gaat in ieder geval een lobby gestart worden in Den Haag. Ook willen de corporaties de provincies en gemeenten ervan doordringen wat dit betekent voor het woningtekort.

Directeur Johan Oosterhoff van woonstichting Patrimonium op Urk was ook bij de bijeenkomst: "Wij zouden ongeveer 450 woningen bouwen en ik denk dat dit gehalveerd gaat worden. Ook kunnen we minder woningen verduurzamen. Dat betekent dat huurders hogere energielasten houden."

Duizenden woningen niet gebouwd
Centrada in Lelystad had voor de komende jaren op de planning staan om ieder jaar 350 tot 400 huurhuizen te bouwen. Ze hebben het nog niet helemaal doorgerekend, maar ze gaan er vanuit dat zeker de helft komt te vervallen. "Voor de hele provincie gaat het over duizenden woningen die op deze manier niet gerealiseerd kunnen worden", zei directeur Martine Visser op de bijeenkomst in Breukelen.

"Dus het betekent echt dat we drastische keuzes moeten maken als dit doorgaat. Er staan meer dan 21.000 mensen op de woningzoekende-lijst. Die wil ik gewoon heel graag zo snel mogelijk aan een nieuwe woning helpen."

Geen financieel voordeel huurders
Volgens De Groot van Mercatus hebben de huurders met een huurtoeslag ook niet echt voordeel van de bevriezing van de huur. Als het jaarinkomen iets periodiek stijgt, maar de huur blijft gelijk, dan wordt de aanspraak op de huurtoeslag minder groot. Daarmee is het voordeel voor de huurder heel klein of zelfs nihil.

De Groot: "Degene die er echt op vooruit gaat, is de huurder die geen huurtoeslag ontvangt. Dat was nou weer precies niet de bedoeling, dus het is ook helemaal niet nuttig deze maatregel." Volgens de directeur wordt het kabinet er uiteindelijk zelf beter van omdat ze minder huurtoeslag hoeven uit te keren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel