Nieuw 'duurzaam' datacenter in Almere, dat evenveel stroom gaat slurpen als 80.000 huishoudens
Voor bedrijventerrein Sallandsekant langs de Hoge Vaart in Almere zijn vergevorderde plannen om de komende jaren een groot datacenter te bouwen. Het gaat om een investering van ruim 61 miljoen euro.
Het centrum wordt gerealiseerd door het Nederlandse bedrijf Ocom. De campus krijgt een stroomverbruik dat vergelijkbaar is met dat van meer dan 80.000 huishoudens en gebruikt jaarlijks honderden miljoenen liters water uit de Hoge Vaart voor koeling.
Het eerste gebouw moet volgend jaar klaar zijn, in 2028 volgt een tweede. In 2033 moet de campus volledig operationeel zijn. Het terrein – zo’n vier voetbalvelden groot – krijgt onder andere twee grote datacenters, een eigen waterzuivering, een opleidingscentrum en 28 dieselaggregaten voor noodstroom.
Veel stroom
Het verwachte elektriciteitsverbruik bedraagt 272.000 megawattuur per jaar. Dat is vergelijkbaar met ruim 80.000 huishoudens. EvoSwitch benadrukt in een reactie dat het datacenter gefaseerd groeit: het begint op 10 procent van de capaciteit en bereikt pas over vijf tot tien jaar het maximum.
"De gesprekken rondom de aanvraag voor de stroomvoorziening voor het datacenter zijn vier jaar geleden al gestart en de formele aanvraag is al drie jaar geleden gedaan, dus ruim voordat er sprake was van netcongestie en de aangevraagde stroomvoorziening is dus meegenomen in de huidige capaciteitsplanning." Een woordvoerder van Liander laat weten daar geen mededelingen over te willen doen.
Een datacenter moet gekoeld worden met water. Daarvoor wordt jaarlijks zo’n 225 miljoen liter water uit de Hoge Vaart gehaald. Daarvan verdampt ongeveer 80 procent in de koelinstallaties. De rest, zo’n 62 miljoen liter, wordt na filtering teruggepompt in de Hoge Vaart.
Volgens EvoSwitch is er geen sprake van opwarming of vervuiling van dat water. Het bedrijf zegt ernaar te streven om het duurzaamste datacenter van Nederland te bouwen.
Back-up op diesel
Hoewel het datacenter volledig elektrisch en gasloos is ontworpen, blijven dieselgeneratoren nodig voor noodgevallen. Daarvoor worden twaalf ondergrondse tanks geplaatst met ruimte voor in totaal bijna 1 miljoen liter diesel.
Op termijn moet de campus werk bieden aan ongeveer 300 mensen, waaronder technici, softwareontwikkelaars en commerciële staf. Ook komt er een opleidingscentrum dat samenwerkt met regionale onderwijsinstellingen.
Vergunningen nog in behandeling
De bouw van het datacenter vraagt om een reeks vergunningen van provincie, waterschap en gemeente. De omgevingsvergunning ligt momenteel ter inzage, maar voor het gebruik en lozen van water en het afgraven van grond zijn nog aparte procedures nodig.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Verdacht object in Faunabuurt Almere, EOD doet onderzoek
ALMERE • Za 19 april • Zaterdag 19 aprilDe Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoekt een verdacht object in de Faunabuurt in Almere. Dat meldt de politie. De omgeving is ruim afgezet. Het object werd rond 14.45 uur gevonden aan...
-
Bestelbus uitgebrand op afrit van A6, gezin komt met de schrik vrij
BANT • Za 19 april • Zaterdag 19 aprilEen bestelbus is zaterdagmiddag in brand gevlogen op de A6 bij de afrit Bant. In het voertuig zat een gezin dat met de schrik is vrijgekomen. De brand ontstond rond 16.00 uur. De brandweer was snel ter...
-
Bezoekers van heinde en verre: 'De tulpen staan er mooi bij dit jaar'
NOORDOOSTPOLDER • Za 19 april • Zaterdag 19 aprilDe tulpen staan in volle bloei en zaterdag kon je er van genieten tijdens de start van het Tulpenfestival in Noordoostpolder. Onderdeel van het festival is de tulpenroute, 114 kilometer langs de mooiste...