Almeerse Botter die ouder is dan de provincie zelf krijgt monumentale status

ALMERE • Do 17 april 2025 | 14:12 • Donderdag 17 april 2025 | 14:12

Botter AM1 uit Almere is ouder dan de provincie zelf, en voer al in wat later Almeers water zou worden vóórdat onze provincie ooit werd drooggelegd. Sinds kort heeft het schip dan ook monumentale status.

"Wij willen dit in stand houden, want deze schepen zijn uniek in de wereld. Zeker niet in de aantallen die we hier in Nederland nog hebben", vertelt Cor Schipper. Hij voer jarenlang op de AM1, maar is ook betrokken bij de stichting Botterbehoud die de monumentale status aan botters mag uitdelen.

Kans op subsidie
Het is een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt, erkent hij. "Maar vind maar eens iemand die wat kan zeggen over een botter", stelt Visser. "Je moet specifieke kennis van dit type schip hebben."

Van de 140 botters die onder de stichting vallen, hebben er ongeveer 80 een monumentenstatus door de historie en ouderdom. De organisaties achter de schepen kunnen kans maken op subsidies zoals vanuit het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Volgens Visser was het een logische keuze om van de AM1 een varend monument te maken. "Een varend monument moet minimaal 50 jaar oud zijn, authentiek zijn en het tijdsbeeld van het schip weergeven. Het moet een schip zijn geweest dat gevist heeft op de Zuiderzee. Daar voldoet de AM1 aan."

Bovendien ligt het schip er prachtig onderhouden bij, met net gelakt hout en authentieke details. Dat hout is overigens lang niet hetzelfde hout als toen het schip in 1890 werd gebouwd.

"Eikenhout gaat zo'n twintig jaar mee, en in alle jaren dat dit schip bestaat is al het hout bij elkaar zo'n vier keer vervangen", weet Visser te vertellen. Eén van de weinige nog écht authentieke details uit 1890 is een mastklink. Dat is een stuk smeedijzer bedoeld om de mast op zijn plaats te houden. "Er staat duidelijk op dat die uit 1890 komt", laat Visser zien.

De AM1 is de oudste botter van Flevoland en werd in 1890 gebouwd in Huizen. Het is niet de enige monumentale botter in de provincie: eerder kregen de UK12, UK84 en UK213 al deze titel.

De Almeerse botter heeft volgend jaar een grote restauratie nodig. Dan moeten er planken van het schip af. Van Duijn: "Dat kost veel geld, en dan kan zo'n monumentenerkenning handig zijn."

De Almeerse botter vaart binnenkort weer uit voor tochtjes op de randmeren. Visser hoopt dat de monumentale status meer erkenning oplevert in Almere. "Dat bedrijven en inwoners bedenken dat dit iets bijzonders is", zegt hij.

Daarnaast is het een zegel op het harde werk van tientallen vrijwilligers rondom de AM1. "Het is zoals een grachtenpand in Amsterdam: je kunt het slopen en er iets nieuws neerzetten, maar dat doen we niet. Die houden het in stand, en deze botter houden we ook in stand", zegt vrijwilliger Nico van Duijn.

Bij de stichting achter de AM1 Zijn ze overigens nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers. "En dat zijn echt niet alleen oude mannen zoals wij", verzekert Van Duijn met een grote glimlach.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel