Robin (23) licht oudere dames op voor ruim 30.000 euro, OM eist celstraf

ALMERE • Wo 16 april 2025 | 21:22 • Woensdag 16 april 2025 | 21:22

De 23-jarige Robin A. uit Almere zou meer dan twintig mensen voor ruim 30.000 euro hebben opgelicht. Dat gebeurde in 2023 en 2024 door helpdeskfraude vanuit een criminele organisatie. In maart vorig jaar werd de Almeerder door de politie in de kraag gevat. Woensdag moest hij zich melden in de rechtszaal, waar 3,5 jaar cel tegen hem werd geëist.

De slachtoffers in deze grote zaak rond cybercriminaliteit woonden door heel Nederland. Het ging vooral om vrouwen van boven de 70 jaar, die door listige praatjes werden bestolen van sieraden, telefoons en grote geldbedragen.

Een 76-jarige vrouw bijvoorbeeld. Zij werd gebeld door een zogenaamde bankmedewerkster, met het verhaal dat criminelen geld van haar rekening probeerden te halen. Ze schrok zó erg dat ze in huilen uitbarstte.

Geraffineerd verhaal
De geraffineerde beller stelde haar gerust: er was een collega onderweg aan wie zij haar bankpassen, pincodes en telefoons moest meegeven. Dan zou alles goedkomen. Ook haar sieraden kon ze aan deze persoon meegeven. Over een paar dagen zou ze alles terugkrijgen.

Een ander slachtoffer, 74 jaar oud, durfde na de oplichting haar eigen woning niet meer te verlaten.

Volgens de officier is A. medeverantwoordelijk voor dit leed. Hij werd op 13 maart vorig jaar in Almere aangehouden, nadat een medeverdachte enkele maanden eerder was opgepakt en de politie via gegevens op haar telefoon bij A. uitkwam.

Nephelpdesk
Bij een huiszoeking trof de politie op de telefoons en laptop van A. tientallen nepwebsites aan – zogeheten phishing-panels – van zowel Nederlandse als buitenlandse banken.

Via deze nepsites werden inloggegevens onderschept, waarmee online kon worden ingelogd op de rekeningen van slachtoffers.

Ook vond de politie lijsten met duizenden telefoonnummers en e-mailadressen van potentiële slachtoffers. A. zou deze gegevens onder meer hebben gebruikt om zogeheten sms-bommen en phishingmails te versturen.

Oplichting via vast script
Aan de basis van de helpdeskfraude lag een uitgewerkt script dat A. en zijn handlangers zouden hebben gevolgd. Na het selecteren van persoonsgegevens op basis van postcode en telefoonnummer begon het belrondje.

Een zekere 'Kelly Smidt van de bank' nam contact op met slachtoffers om te vertellen dat er verdachte transacties op hun bankrekening waren geconstateerd.

Om hen te beschermen moesten ze hun passen, telefoons, pincodes, sieraden en eventueel contant geld meegeven aan een collega die nog diezelfde dag langs zou komen. De spullen zouden worden teruggegeven zodra het gevaar geweken was. Dat gebeurde echter nooit: dezelfde dag nog waren de slachtoffers duizenden euro’s kwijt.

Sieraden voor altijd weg
"Sieraden van dierbaren, met grote emotionele waarde, voorgoed weg." Voor de officier was het duidelijk: dit soort criminaliteit moet streng worden bestraft. Naast de helpdeskfraude zou de Almeerder ook vier mensen hebben opgelicht via de nepwebsite bikevibez.nl, door zogenaamd fatbikes te verkopen.

"Meneer en zijn handlangers hebben er alles aan gedaan om zo snel mogelijk geld te verdienen over de rug van anderen", zei de aanklager, die namens een aantal gedupeerden om schadevergoeding vroeg.

A. komt tot geloof
A. betuigde spijt. Hij heeft een halfjaar vastgezeten voor deze zaak en is naar eigen zeggen tot inkeer gekomen. Zijn geloof in God zou hem nu hebben doen inzien hoeveel leed hij de slachtoffers heeft aangedaan.

Zijn advocaat benadrukte de kleine rol die A. naar eigen zeggen heeft gehad. Handlangers – wiens namen A. uit angst niet wilde noemen – zouden het brein erachter zijn geweest. De Almeerder was slechts een tussenpersoon "om de grote jongens uit de wind te houden". De raadsman vroeg de rechtbank dan ook om hem niet opnieuw naar de gevangenis te sturen.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel