Wie wil er duizenden kilo's wortels en pastinaak hebben? Bioboer komt er niet van af

ENS • Di 15 april 2025 | 5:44 • Dinsdag 15 april 2025 | 5:44

Boerderij Zonnegoed in Ens raakt zo'n 129.000 kilo aan biologische wortels en 36.000 kilo biologische pastinaak niet kwijt. Door een combinatie van omstandigheden staat de oogst van 2024 nog steeds hoog opgestapeld in de koelschuur van de boerderij.

"Je zou er twee wedstrijdzwembaden mee kunnen vullen", zegt Sanne van Leeuwen van boerderij Zonnegoed, terwijl ze in de vriesschuur de pastinaken en wortelen laat zien.

Kwalitatief zijn ze dik in orde zegt de boerin, maar toch wil geen handelaar de groenten hebben. Volgens boerderij-eigenaar Joost van Strien is er bij biologische groenten al een paar jaar minder vraag dan aanbod.

Dat komt onder andere door de inflatie, denkt Van Strien. Biologische groenten zijn duurder dan gewone, en consumenten die een knip op de portemonnee houden zullen die eerste dus sneller links laten liggen.

Krappe markt
Daarnaast komen er in Duitsland steeds meer biologische boeren, en neemt de export naar dat land dus af. "Duitse afnemers geven de voorkeur aan Duitse peen. Daarom komen we in een steeds krappere markt terecht."

Het kan dus snel gebeuren dat Nederlandse biologische groenten overblijven op de markt. Het risico daarvoor ligt volledig bij de boeren, en dat vinden zij oneerlijk.

"We zitten in een systeem waarin heel moeilijk afspraken te maken zijn met afnemers voordat we gaan zaaien. De meeste telers - gangbaar en bio - gaan zaaien, planten en oogsten en hopen dat ze het voor een goede prijs kunnen verkopen."

Van Strien zou dan ook af willen van het systeem van vraag en aanbod, en toe naar langetermijn-afspraken met afnemers.

Veel te veel
Onlangs nam No Waste Army 15.000 kilo peen en 7.000 kilo pastinaak af voor verspakketten. Dat is zo'n 10 procent, zegt Van Strien. "Het probleem is nog niet opgelost. Voor de pastinaak lijkt het wel te lukken, maar peen hebben we veel te veel van."

De boer hoopt binnen een paar weken afnemers te hebben gevonden. Ook is het idee om een kist bij de weg te zetten zodat voorbijgangers de producten kunnen kopen.

Composthoop
En als niemand uiteindelijk de groenten overneemt? Dan belanden ze op de composthoop. "Het voordeel is dat het dan teruggaat op het land en je de voedingsstoffen dus niet bent verloren", relativeert Van Leeuwen. "Maar we hebben er het hele jaar heel hard voor gewerkt, dus het is wel pijnlijk."

Ook het bedrijf De Polderjongens in Espel heeft te maken met onverkochte gewassen. Het gaat om zoete aardappelen die niet door de keuring komen. Vorig jaar was 50.000 kilo van deze groente misvormd, dat is nu 74.000 kilo. No Waste Army zet zich ook voor dit bedrijf in om voedselverspilling tegen te gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel