Waarom het onderzoek naar de perfecte ui nooit klaar is
Flevoland is één van Nederlands grootste leveranciers van uien. De kwaliteit van het gewas uit deze provincie is hoog en de kennis is hier groot. En tóch speuren onderzoekers nog altijd naar de perfecte ui. Een zoektocht die altijd door zal gaan, zo voorspellen betrokkenen.
Op de kavel van akkerbouwer Jaap Haanstra, aan de Lindeweg bij Luttelgeest, zijn afgelopen week voor het eerst uien ingezaaid die bedoeld zijn voor onderzoek. Eerder gebeurde dat ook al bij boeren in Zeewolde en Biddinghuizen. Haanstra draagt de proef een warm hart toe, omdat het de mogelijkheid biedt om meerdere rassen met verschillende eigenschappen met elkaar te vergelijken. "Daar kijken we zeker naar, want het is uiteindelijk in ons eigen financieel belang dat we goede uien hebben, dit jaar, maar ook in de toekomst nog", aldus de teler.
De akkerbouwer werkt nauw samen met Luc Remijn van het Uien Innovatie en Kennis Centrum (UICK). Deze organisatie voert in opdracht van de uiensector rassenproeven uit. Daarbij wordt bekeken welk ras op welke grond en in welke omstandigheden het beste resultaat geeft. Om dat goed te beoordelen worden de gezaaide uien na het oogsten beoordeeld op criteria zoals hardheid, uniformiteit en de kwaliteit van de schil.
De resultaten van de proeven worden daarna door het UICK bekend gemaakt en dat helpt de telers bij hun keuze voor een bepaald ras. Een akkerbouwer op de zandgrond van Drenthe zal dan waarschijnlijk voor een ander ras kiezen dan de boer uit Flevoland die met klei te maken heeft, zo is de gedachte. Om die reden worden de rassenproeven in verschillende gebieden van Nederland uitgevoerd.
Nog steeds geen Eureka!
Het UICK doet dit inmiddels twintig jaar, en er zijn bovendien nog meer instanties die het gewas onderzoeken. De ideale ui zal dus inmiddels wel gevonden zijn, zou je denken. Toch werkt het niet zo, vertelt Remijn. Het onderzoek naar de tientallen rassen moet door blijven gaan, omdat omstandigheden ook blijven veranderen.
Hij doelt onder meer op strengere regels rondom bestrijdingsmiddelen en nieuwe inzichten op het gebied van bodem en milieu. Het onderzoek zal daarom nooit stoppen, zo verwacht Remijn. Akkerbouwer Jaap Haanstra is dat met hem eens. "De markt is gewoon heel erg streng hè, die wil een perfect ui hebben in het zakje. Dat willen de mensen thuis ook hebben. En ja, daar blijft men aan werken."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Straten achter Havenkom zijn te druk, gemeente wil eenrichtingsverkeer
ALMERE • Di 15 april • Dinsdag 15 aprilDe gemeente Almere gaat eenrichtingsverkeer instellen in de straten Havenzicht en de Deltastraat in Almere Haven. Die straten liggen vlak achter de Havenkom, aan de achterzijde van de horeca. Omdat de...
-
Veel meer Flevolandse ondernemers stoppen ermee
FLEVOLAND • Di 15 april • Dinsdag 15 aprilVeel meer Flevolandse ondernemers zijn in het eerste kwartaal van dit jaar gestopt, dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK). Ook zijn veel minder...
-
Zorgen bij omwonenden van Schokland over hoogspanningsmasten in hun achtertuin
NOORDOOSTPOLDER • Di 15 april • Dinsdag 15 aprilOmwonenden van Schokland willen geen hoogspanningsmasten dichtbij bij hun huis. Dat bleek maandagavond tijdens een informatiebijeenkomst over de plannen voor een nieuwe hoogspanningslijn van het Noord-Hollandse...