'Floriade niet op één moment mislukt, er waren voortdurend problemen'
Er is niet één bepaald moment aan te geven waarop de Floriade is mislukt. Al vanaf het begin van het project in 2012 waren er onrealistische verwachtingen. Dat zegt Brent Hadderingh, voorzitter van de enquêtecommissie Floriade van de gemeenteraad, in een toelichting op het eindrapport van zijn commissie.
Volgens Hadderingh zijn er doorlopend momenten, voorvallen en problemen geweest die bij elkaar het project tot een molensteen voor de gemeente Almere hebben gemaakt.
De enquêtecommissie concludeert in het rapport dat de combinatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling en de geplande nieuwbouwwijk Hortus te complex werd voor de gemeente.
Doelen bijgesteld
Op meerdere momenten moesten doelen worden bijgesteld, hoewel volgens de commissie heel lang niet duidelijk is geweest wat Almere nu precies met de Floriade wilde. Het was meerdere evenementen tegelijk: een wereldtuinbouwtentoonstelling, een visie op een groene nieuwe stad van de toekomst, een zakenevenement, een landenexpositie en het startpunt van een nieuwe woonwijk.
Op de vraag of het college van burgemeester en wethouders die tien jaar wel 'in control' is geweest, antwoordt Hadderingh: "Ik denk niet volledig. De politiek heeft heel veel sturing uitgeoefend, maar er waren zoveel externe factoren, er zijn zoveel foute beslissingen gemaakt dat er bij de gemeenteraad en ook bij colleges soms geen overzicht meer was op het gehele project."
Twee keer onvoldoende geïnformeerd
Volgens de enquêtecommissie springen twee momenten er uit, waarop de gemeenteraad onvoldoende is geïnformeerd over wat er speelde.
Eén moment was in 2018, toen de raad van commissarissen van de Floriade BV aftrad omdat hij zich niet kon vinden in de veranderde doelstelling om tegelijk met het evenement ook al te beginnen met de woonwijk. De raad heeft daar destijds veelvuldig naar gevraagd, maar kreeg geen antwoorden. Ook tijdens de verhoren in november gaven de toenmalige wethouder Jaap Lodders en ex-burgemeester Franc Weerwind onduidelijke antwoorden.
De tweede keer was in april/mei 2022, toen de Floriade BV al na een paar weken door had dat het aantal bezoekers zwaar tegenviel. Directeur Hans Bakker deelde die informatie in zeer kleine kring, maar het college van b en w wilde de gemeenteraad niet informeren. Afgesproken was dat de raad pas rond juli een eerste tussenstand zou krijgen. Hadderingh vindt die gang van zaken onjuist en stelt dat de raad in beslotenheid geïnformeerd had moeten worden.
Niet bang
De mislukking van de Floriade (met een tekort van 128,9 miljoen euro) kan Almere voorzichtig maken om nog een keer een groot project aan te pakken. Daarvoor waarschuwde voormalig wethouder Jan Hoek in november tijdens de verhoren.
Volgens Brent Hadderingh hoeft de gemeente niet bang te zijn, zolang zij maar lessen trekt. Daarom doet de commissie aanbevelingen om grote projecten strakker te organiseren.
"Eén van de lessen waarvan de commissie hoopt dat de raad die overneemt is dat wij onze kritische rol goed moeten vervullen. Ik denk zeker dat Almere grote projecten aan kan, maar dat vergt ook wat van de gemeentelijke organisatie en van de raad. We moeten de lessen van deze enquête echt goed in het geheugen verankeren. Als dat niet gebeurt, bestaat het risico dat iets weer mislukt."
Een uitgebreid interview met Brent Hadderingh is zaterdag te zien in Over Flevoland Gesproken.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
'Loopgravenoorlog' verlamde gemeenteraad in Floriadetraject, zegt commissievoorzitter
ALMERE • Za 12 april • Zaterdag 12 aprilDe felle politieke strijd in de gemeenteraad rond de Floriade heeft de controlerende rol van de gemeenteraad juist verzwakt. Dat constateert Brent Hadderingh van de enquêtecommissie Floriade in het programma...
-
Commissie: gemeente Almere heeft onderschat hoe complex de Floriade was
ALMERE • Vr 11 april • Vrijdag 11 aprilDe gemeente Almere heeft onderschat hoe complex het was om de Floriade te organiseren en tegelijk plannen te maken voor een woonwijk op datzelfde terrein. Dat bleek vooral toen de ontwikkeling van de...
-
'Zie het falen onder ogen': Drie aanbevelingen na Floriade-debacle
ALMERE • Vr 11 april • Vrijdag 11 aprilDrie aanbevelingen. Daarmee komt de enquêtecommissie die onderzoek heeft gedaan naar het financiële debacle rond de Floriade. Benadrukt wordt dat het belangrijk is om lessen te trekken uit de gemaakte...
recent nieuws
-
Museum Batavialand ontvangt nieuwe Leeuwendaalder: dit is waarom
LELYSTAD • Wo 16 april • Woensdag 16 aprilHoewel Museum Batavialand vooral heel veel hele oude objecten heeft kunnen ze daar sinds gisteren een nieuw stuk aan toevoegen: een zilveren Leeuwendaalder. Niet een oude munt, maar een nieuwe. Waarom...
-
Plannen voor nieuwe wegen rond Urk zijn nog lang niet af, maar zorgen nu al voor veel vragen
TOLLEBEEK • Wo 16 april • Woensdag 16 aprilUrk groeit, en dat is te merken. Het is nu al heel druk op de meest gebruikte weg die naar Urk loopt, de Domineesweg. En het verkeer zal hier met de aanleg van een nieuwe woonwijk, de nieuwe servicehaven...
-
Kitesurfers mogen deze zomer gebruik maken van strand op Markerwaarddijk
LELYSTAD • Di 15 april • Dinsdag 15 aprilKitesurfers en kitefoilers mogen sinds kort legaal hun sport beoefenen in een zone rond Trintelhaven op de Markerwaarddijk. De kitesurfvereniging Nederland is ruim vier jaar bezig geweest met het legaliseren...