Extra varianten voor aansluiting Urk op A6, Domineesweg mogelijk compleet verlegd

NOORDOOSTPOLDER • Do 10 april 2025 | 18:58 • Donderdag 10 april 2025 | 18:58

De verkeersdruk rond Urk loopt de komende jaren zo ver op, dat naast een nieuwe ontsluitingsweg óók grote aanpassingen aan de Domineesweg nodig zijn. Dat blijkt volgens de provincie Flevoland uit onderzoeken die zijn gedaan voor de nieuwe rondweg die tussen Urk en Tollebeek moet komen.

Het betekent dat de provincie extra varianten gaat onderzoeken van deze zogeheten Spuiweg. Verderop in dit artikel worden deze aanvullende opties verder uitgelegd.

Ze zorgen er in ieder geval voor dat er aan de kant van de Domineesweg grote ingrepen nodig zijn. En die zouden op hun beurt mogelijk weer invloed hebben op de uiteindelijke ligging van de Spuiweg zelf. 

Invloed op kosten en planning
Hoogstwaarschijnlijk heeft een keuze voor een nieuwe variant flinke gevolgen voor de totale kosten en de duur van het project. Oorspronkelijk spraken de provincie en de gemeentes Urk en Noordoostpolder af dat de nieuwe Spuiweg 31 miljoen euro zou gaan kosten.

Uiterlijk 2029 zou de nieuwe ontsluitingsweg er moeten zijn om de Domineesweg, Urkerweg én Staartweg met elkaar te verbinden. De weg is nodig om de toenemende verkeersdrukte rond Urk, Tollebeek en Espel op te kunnen vangen.

Kijkend vanaf de Urkerweg naar de A6

Het lijkt niet realistisch dat voor deze 31 miljoen euro ook extra ingrepen aan de Domineesweg mogelijk zijn. En wat betreft de planning lijkt de provincie al voorzichtig rekening te houden met uitloop: "Tijdens de verdere uitwerking van de oplossingsrichtingen kan de provincie Flevoland besluiten het project in fasen uit te voeren, waarbij bepaalde delen van het project eerder of later gerealiseerd worden."

Welke varianten zijn er?
Wat zijn die nieuwe varianten en op welke punten verschillen ze van de originele voorkeursvariant? Daarvoor kijken we allereerst naar die eerste basisvariant waar Flevoland, Urk en Noordoostpolder hun zegen aan hadden gegeven.

Alleen de basis
Bij die basisoptie start de Spuiweg met een rotonde in de Staartweg, vervolgens koerst de weg over de weilanden (parallel aan het Urkerdwarspad) naar de Urkerweg. Daar moet eerst een boerderij het veld ruimen, voordat een rotonde en nieuwe brug de weg over de Urkervaart brengen. Vier gezinnen die aan de Urkerweg wonen, krijgen deze brug dan naast hun woning

Eerste boerderij van links moet misschien weg

Vervolgens sluit de Spuiweg met een derde rotonde aan op de Karel Doormanweg (en blijft die weg via een bruggetje verbonden  met de overzijde van de Nagelervaart). De Karel Doormanweg is in deze variant ook nog steeds verbonden met de Domineesweg.

Uiteindelijk sluit de Spuiweg aan op een nieuwe aftakking van de Domineesweg, met verplaatste carpoolplaats, voordat de op- en afritten van de A6 bereikt worden.

Basisoptie noordelijk deel

Basisoptie zuidelijk deel

Variant 1: Boerderijen ontzien
Bij de eerste nieuwe variant moeten we inzoomen om de verschillen goed te kunnen zien. De Spuiweg start nog steeds bij de Staartweg, maar loopt nu met een brede bocht om de boerderijen aan de Urkerweg heen. De brug over de Urkervaart komt daardoor een stuk westelijker te liggen.

De aansluiting van de Spuiweg op de Karel Doormanweg lijkt grotendeels hetzelfde. Maar de Karel Doormanweg zelf sluit hier niet meer aan op de Domineesweg. Die weg blijft qua ligging vrijwel hetzelfde als nu al het geval is. Wel komen de boerderijen en huizen aan de Domineesweg niet meer uit op de drukke provinciale weg, maar komen er parallelwegen naast te liggen.

Het verkeer van de Domineesweg sluit op de Spuiweg aan bij een kruispunt met verkeerslichten. Het is duidelijk dat de provincie hiermee landbouw- en bestemmingsverkeer scheidt van het doorgaande verkeer.

Variant 1 noordelijk deel

Variant 1 zuidelijk deel

Variant 2: Domineesweg verschuift
De tweede nieuwe variant volgt tussen de Staartweg en de Urkerweg de oorspronkelijke route van de ‘oude’ voorkeursvariant. Dus ook hier moet één boerderij aan de Urkerweg plaatsmaken voor een rotonde en brug. Alles ten zuiden van de Urkervaart is echter compleet veranderd. 

In deze variant is er géén aansluiting van de Spuiweg op de huidige Karel Doormanweg en verdwijnt daar het huidige bruggetje over de Nagelervaart. Het is onduidelijk of langzaam verkeer in deze variant de Nagelervaart nog kan en mag oversteken. Hierover uitten bewoners van de Karel Doormanweg eerder al hun zorgen.

De huidige Domineesweg wordt als het ware opgetild om in noordoostelijke richting aan te sluiten op de Spuiweg. Het traject van de huidige Domineesweg is dan alleen nog bedoeld voor landbouw- en bestemmingsverkeer en sluit niét meer aan op de op- en afritten van de A6.

Variant 2 noordelijk deel

Variant 2 zuidelijk deel

Variant 3: Over de andere boeg
De derde en laatste variant is ten opzichte van het ‘oude’ voorkeurstraject zowel boven áls onder de Urkervaart compleet anders. De Spuiweg loopt hier een stuk ‘strakker’ langs het Urkerdwarspad en steekt oostelijker de Urkervaart over. Deze brug sluit niet aan op de westelijke oever van de Nagelervaart, maar juist op de oostelijke. 

De Domineesweg is net als in variant twee opgetild en verlegd in noordoostelijke richting. Een kruispunt met verkeerslichten ligt in deze variant ook op de oostelijke oever van de Nagelervaart. Vervolgens steekt de Spuiweg bij de A6 weer het water over, om aan te sluiten op de huidige op- en afritten. Hierdoor moet de provincie in totaal drie nieuwe bruggen aanleggen in dit project. Ook in variant drie wordt langzaam verkeer zoveel mogelijk gescheiden van verkeer dat direct naar de snelweg wil.

Variant 3 noordelijk deel

Variant 3 zuidelijk deel

Met iedereen om de tafel
De provincie gaat de varianten later dit jaar verder uitwerken samen met de betrokken gemeentes en met omwonenden. Dat doen ze tijdens vier gebiedstafels waarvoor aanwonenden van vijf verschillende wegen zijn uitgenodigd. Andere geïnteresseerden kunnen met hun vragen terecht bij een inloopbijeenkomst in De Goede Aanloop in Tollebeek, op dinsdag 15 april van 16.00 tot 19.00 uur.

Eind dit jaar moeten alle ontwerpen en de onderzoeken naar effecten van deze varianten klaar zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel