Het 'Houten Hotel' in Almere Buiten
Lelystad krijgt 2500 bedden voor arbeidsmigranten, in Almere zijn het er 500: werkt dat?
Een gloednieuwe campus moet straks huisvesting bieden aan 2500 arbeidsmigranten in Lelystad. Daarmee is het plan vijf keer zo groot als het bestaande 'Houten Hotel' in Almere Buiten, waar nu zo'n 500 arbeidsmigranten verblijven. De locatie in Almere wordt gezien als een voorbeeldproject. Maar de schaal in Lelystad brengt ook zorgen met zich mee, vooral over de verkeersdrukte in de omgeving.
De campus in Lelystad wordt opgebouwd uit meerdere gebouwen van vier verdiepingen hoog. Naast woonruimte komen er onder meer sport- en recreatievoorzieningen, een informatiecentrum en een kleine supermarkt. Ook moet er een paramedisch centrum komen met ruimte voor een huisarts, tandarts en fysiotherapeut. Het terrein wordt bovendien 24/7 beveiligd.
Almere: van restaurant naar hotel
Een vergelijkbare locatie met de campus Lelystad is dus te vinden in Almere Buiten. Daar opende Yuk-Ha Tang, eigenaresse van restaurant Festijn Culinair, vijftien maanden geleden het 'Houten Hotel'. Een investering van 20 miljoen euro was nodig om het complex te realiseren. "Eigenlijk is dit ontstaan door corona", vertelt Tang. "We moesten toch wat doen om te overleven. Dus toen hebben we besloten om er een business bij te nemen."
Yuk-Ha Tang is positief over de plannen voor de campus in Lelystad, ondanks de schaalverschillen tussen haar huidige hotel en het toekomstige project. Ze ziet de campus als een kans voor de stad om een centraal punt te creëren voor arbeidsmigranten. "De mensen kunnen elkaar makkelijker opzoeken", zegt Tang. "Ik vind wat ze in Lelystad gaan doen een heel goed teken." Ze verwacht geen concurrentie van de nieuwe campus, omdat ze gelooft dat de vraag naar arbeidsmigrantenhuisvesting in Lelystad groot genoeg is om meerdere projecten te ondersteunen.
Het hotel van Tang is qua omvang één-vijfde van wat er straks in Lelystad moet gaan komen. Haar park bestaat uit houten gebouwen op de voormalige parkeerplaats van haar restaurant. De kamers zijn simpel maar functioneel. "Houten vloer, houten plafond, houten wanden. Met een keuken, badkamer en toilet. Studio’s voor twee personen, grotere kamers voor vier personen – maar iedereen heeft een eigen kamer."
Tang is na vijftien maanden tevreden over haar project: "We zitten continu volledig vol. We hebben geen overcapaciteit, maar ook geen lege plekken." Ze ziet ook sociaal voordeel in het gezamenlijk wonen van arbeidsmigranten: "Ze kunnen elkaar opzoeken, met elkaar praten, elkaar gezelschap houden."
Tang leidt ons rond door het hotel en laat de voorzieningen zien waar arbeidsmigranten gebruik van kunnen maken. Op de campus in Lelystad komt straks een supermarkt, maar in Almere is er al een kleinschalige kiosk aanwezig. "Na het werk hebben ze vaak geen zin om nog naar de supermarkt te gaan", vertelt Tang. "Hier kunnen ze wat snacks halen, een biertje, een blikje fris. Ook een klein beetje gezonde dingen zoals melk hebben we wel. Het is vooral een stukje gemak."
De kiosk is ontstaan vanuit de vraag van de bewoners zelf. "In het begin kwamen ze steeds vragen om een flesje cola of een blikje bier. Zo is het idee eigenlijk ontstaan." De winkel loopt goed, zegt Tang. "Je merkt het vooral als een ploeg net van start gaat. Dan willen ze snel een snack of chocoladereep mee. En als ze terugkomen, dan zie je ineens een hele groep binnenkomen."
Verderop in het gebouw is ook een restaurant aanwezig. Bewoners zijn niet verplicht daar te eten, alle kamers hebben een eigen keuken, maar het is een populaire optie. "Als ze even geen zin hebben om te koken, dan kunnen ze hier een hapje halen," zegt Tang. "We hebben een speciale menukaart voor hotelgasten gemaakt. Niet zo uitgebreid als voor de restaurantgasten, zodat ze snel een keuze kunnen maken."
Welk item op het menu kiezen de arbeidsmigranten het graagst? "De hamburger is het populairst", lacht Tang. "Daarna pizza en gyros. Af en toe nemen ze ook sushi of Chinese gerechten, maar vooral hamburger en pizza gaan hard."
Ook arbeidsmigrant Marek Oleksiak woont in het Houten Hotel en is positief over zijn verblijf: "Voor mij is het een hele goede plek. Ik heb hier veel vrienden." Hij werkt bij Albert Heijn Online en waardeert vooral de sociale omgeving: "Ik breng veel tijd door met mijn huisgenoten. Voor mij is dat fijn, want ik hou van een actief leven. Er is altijd wel iemand die zegt: Marek, gaan we naar Amsterdam?"
Oleksiak is eerder in Nederland geweest en keerde vrijwillig terug: "Ik was hier al eerder, twee jaar lang. Mijn oom en tante wonen hier, dat was een van de redenen waarom ik weer gekomen ben." Over het samenleven met honderden anderen zegt hij: "Soms is het leuk, soms niet. Ik weet waar ik woon en wat de regels zijn, dus voor mij is het geen probleem. Mijn huisgenoten zijn rustig, maar natuurlijk hoor je elkaar wel eens."
Verkeersdrukte als aandachtspunt
Bij de plannen voor een mega-locatie in Lelystad zijn er zorgen, met name over het verkeer. De 2500 arbeidsmigranten worden straks met bussen van hun werkgever opgehaald en afgezet op het terrein. Die bussen rijden via de Zeuslaan naar de Larserdreef, een weg die nu al te maken heeft met flinke drukte tijdens piekmomenten. De gemeente laat weten dat de verkeerssituatie in de buurt van de campus in de toekomst aangepast zal worden.
Tang herkent dat probleem niet bij haar locatie in Almere: "Ze werken allemaal in ploegen. Je hebt een dagploeg, avondploeg en nachtploeg. Daardoor vertrekken en komen ze op verschillende tijden. Het gaat allemaal heel geleidelijk."
Voor Tang smaakt haar hotel naar meer: "Helaas is dit project beperkt, maar we hebben het maximale eruit gehaald." Ondanks de langere werkdagen overheerst het positieve gevoel: "Wij komen uit de hospitality-branche, dus we zijn altijd vriendelijk en positief geweest tegenover onze klanten. Wat je geeft, krijg je ook terug." Marek is het daarmee eens. Hij woont graag in Almere en noemt het een goede plek met fijne mensen: "Voor mij is alles hier goed."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Luchtmobiele Brigade houdt oefeningen op het Veluwemeer
BIDDINGHUIZEN • Wo 16 april • Woensdag 16 aprilVan 22 tot en met 25 april houdt de Luchtmobiele Brigade een oefening op het Veluwemeer bij Biddinghuizen. De eenheden oefenen onder andere met een boot op het meer. Daarnaast gaan ze zich te voet verplaatsen...
-
Nieuwbouwwijk De Akker mag niet groter worden dan 579 huizen
LELYSTAD • Wo 16 april • Woensdag 16 aprilDe nieuwe woonwijk De Akker bij Lelystad-Noord mag niet groter worden dan 39 hectare met 579 woningen. Groter is ongewenst, omdat dit de groene randen van de stad te veel aantast. Dat vindt een meerderheid...
-
Nieuwe opvang voor kleine exotische dieren bij stichting AAP
ALMERE • Wo 16 april • Woensdag 16 aprilZo'n honderd kleine exotische dieren krijgen een nieuwe plek bij stichting AAP in Almere. Zij werden tot nu toe opgevangen in een kas, maar die is verouderd en inmiddels gesloopt. Nu volgt een nieuw gebouw...