Familie Nagele schrikt: één schaap verdwenen, ander zwaargewond

NAGELE • Di 8 april 2025 | 6:03 • Dinsdag 8 april 2025 | 6:03

In de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 april heeft zich een incident voorgedaan in een schapenweide bij Nagele. Bij aankomst in de vroege ochtend ontdekte de familie Veerbeek dat één van de schapen van het gezin een diepe snee in de hals had, tot op het strottenhoofd. Een ander schaap bleek spoorloos verdwenen.

Volgens Geeske Veerbeek, die zelf dierenarts is, wijst alles erop dat het om een doelbewuste daad gaat. "De wond was diep, tot op de luchtpijp. Maar het was een gladde snede, alsof iemand het dier met een mes te grazen heeft genomen", zegt Geeske. "Dat zie je niet bij een verwonding door een hek of een aanval van een dier. Geen rafelige randen, geen gescheur: dit was scherp werk."

Van jongs af aan
De schapen zijn van haar elfjarige zoon Leffert, die juist die dag zijn verjaardag vierde. Hij is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de verzorging van de dieren. "Ik heb ze gekregen toen ik zeven was," vertelt hij. "Het waren twee lammetjes zonder moeder. Beide heb ik ze met de fles grootgebracht. Ik kom hier elke dag na school. Ze zijn echt van mij."

Op de ochtend van zaterdag 5 april kreeg Geeske een telefoontje van een dorpsbewoner. Er zou een schaap onder het bloed in de wei staan. Toen ze ter plaatse kwam, zag ze dat het hek aan de kant van het wandelpad openstond. "Dat hek doen de schapen zelf niet open. Iemand moet dat gedaan hebben", zegt ze stellig. "En dat verdwenen schaap? Die loopt echt niet zomaar weg. Schapen blijven bij de kudde. Die moet zijn meegenomen."

Spannende operatie
Ze opereerde het gewonde schaap ter plekke. "Ik heb de luchtpijp gehecht, daarna de spieren en huid. Het was spannend of ze de narcose zou overleven. Gelukkig ging dat goed. Maar het herstel is onzeker. Als de wond alsnog gaat ontsteken of openscheurt, kan ze alsnog overlijden."

Zowel het gestolen schaap, als het schaap met de verwonding zijn drachtig. Door de aanval is niet alleen het welzijn van de dieren zelf in gevaar gebracht, maar ook dat van het ongeboren jong. "Van de zeven ooien die we nog hadden na de blauwtong-uitbraak, waren er drie drachtig", vertelt Geeske. "Eén daarvan is nu verdwenen en de ander is ernstig verwond. Het is nog onzeker of zij haar lammetje zal kunnen dragen en baren." De familie had gehoopt dat er dit voorjaar jonge lammetjes in de weide zouden dartelen. Niet alleen voor hunzelf, maar ook voor het dorp, waar veel mensen hun hond uitlaten en langslopen."

De familie voelt zich inmiddels onveilig. "We wonen hier niet bij de wei", zegt Geeske. "Dat maakt het kwetsbaar. ’s Nachts is hier niemand. Mijn man is de afgelopen nachten uit bed gegaan en met de auto een rondje gereden. Maar je kunt niet elke nacht op wacht staan. Daarom gaan we nu camera’s ophangen."

Politie kan weinig doen
De politie was snel ter plaatse en deed buurtonderzoek, maar volgens Geeske is er weinig zicht op de weide vanuit omliggende huizen. Aangifte is inmiddels gedaan. "Ze namen het serieus, dat waarderen we. Maar zonder getuigen of beelden wordt het lastig. En het maakt je boos dat iemand dit heeft gedaan. Zomaar. Dat voelt onveilig, voor ons en voor onze kinderen."

De familie hoopt op tips van dorpsgenoten. "Misschien heeft iemand iets gezien. Een auto, een persoon, iets raars op die avond. Laat het alsjeblieft weten. Voor Leffert zou het het mooiste verjaardagscadeau zijn als het schaap wordt teruggevonden. Of als we tenminste weten wat er is gebeurd." Leffert zelf hoopt vooral dat het niet nóg een keer gebeurt. "Als iemand dit leest en die heeft het gedaan: doe het niet weer. Geef dat schaap terug. En laat anderen met rust. Gewoon, wees normaal."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel