Winnen is verliezen: een lied voor de Joodse familie Kropveld

URK • Ma 7 april 2025 | 6:19 • Maandag 7 april 2025 | 6:19

Het verhaal van de familie Kropveld uit Urk maakt diepe indruk op gospelzanger Elvis E. Hij schreef het nummer 'Winnen is verliezen' over de joodse familie die Amsterdam verruilde voor Urk. In de Tweede Wereldoorlog werd de familie opgepakt door de nazi's en vermoord.

In het kader van 'Struikelstenen in Muziek' bezingen twaalf artiesten de verhalen van slachtoffers van het nazi-regime. Samen met de regionale omroepen zijn portretten gemaakt met de artiesten over de oorlogsverhalen. Daarvoor kwam de gospelzanger eerder dit jaar speciaal naar Urk. Hij speelde zijn nummer op het strand bij de vuurtoren en bekeek met eigen ogen waar het gezin meer dan tachtig jaar geleden woonde.

Als opdracht kregen de twaalf muzikanten om een soms vergeten verhaal achter een struikelsteen tot leven te brengen. In elke provincie is een struikelsteen uitgekozen die bezongen wordt. De drie stenen op Urk zijn de enige in de provincie Flevoland.

De joodse familie Kropveld woonde aan het begin van de oorlog in de Oranjebuurt op Urk. Vader Israël, moeder Hendrika en dochter Lea zijn in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar concentratiekamp Westerbork en vermoord in vernietigingskamp Sobibor. In 2011 plaatste kunstenaar Gunter Demnig eigenhandig de drie struikelstenen voor de voormalige woning van de familie Kropveld.

Wat is een struikelsteen?
Stolpersteinen (Struikelstenen) is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij maakt kubussen van beton met daarop een plaat van messing. Daarop staat onder andere de naam, geboortedatum, deportatieplaats en plek van overlijden. Inmiddels zijn meer dan 75.000 'Stolpersteinen' over heel Europa geplaatst. Ze liggen voor de woningen waar de slachtoffers van het nazisme hebben gewoond.
Elvis E vindt het een eer dat hij gevraagd is om dit nummer te maken. In het lied bezingt hij de trots van de familie Kropveld. Israël Kropveld wilde namelijk niet onderduiken. Hij kreeg de mogelijkheid wel, maar wilde anderen niet in gevaar brengen, vertelt Elvis E.

De Duitsers dwongen de Joden die elders in het land woonden om te verplaatsen naar Amsterdam. De familie Kropveld kreeg het bevel om zich op 18 mei 1942 in de hoofdstad te melden. Meerdere Urkers probeerden om hen te overtuigen om onder te duiken, maar de familie bleef dit weigeren omdat ze de Urkers niet in gevaar wilden brengen.

Israël Kropveld zag het gevaar als zijn eigen probleem dat hij zelf moest oplossen. Elvis E heeft veel bewondering voor de keuzes die de familie in de oorlogsjaren heeft gemaakt. Eerder verscheen ook een stripboek over het leven van de familie Kropveld op Urk. Hun namen zijn ook terug te vinden bij het oorlogsmonument naast het Kerkje aan de Zee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel