Lelystedeling hoort in verslavingskliniek dat OM hem vier jaar niet wil laten rijden na ernstig ongeval

LELYSTAD • Do 3 april 2025 | 9:38 • Donderdag 3 april 2025 | 9:38

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een 32-jarige man uit Lelystad vier jaar geen auto mag besturen, omdat hij in november 2023 een ernstig ongeval veroorzaakte op de Visarenddreef in Lelystad. Jure H. liep zelf zware verwondingen op, net als zijn bijrijder.

Het OM eiste ook een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. "Het had ook heel anders kunnen aflopen, een fractie van een seconde was genoeg geweest", stelde de officier van justitie.

Twee getuigen die de auto van H. tegemoet reden, zagen dat hij veel te hard de bocht naar de Houtribweg instuurde. In hun achteruitkijkspiegel zagen ze even later dat de bestuurder van de Volkswagen Golf met zijn auto tegen een boom gebotst was. "Die getuigen hadden net zo goed slachtoffers kunnen zijn", aldus de openbaar aanklager.

Het ongeluk heeft er diep ingehakt bij H. Hij lag twee weken in coma, brak zijn rug, bekken en kaak en verloor al zijn kiezen, waardoor hij nu een kunstgebit heeft. Ook lijdt hij aan geheugenverlies door hersenletsel dat hij bij het ongeval opliep. Zijn passagier raakte eveneens zwaargewond. Hij brak enkele rugwervels en ondervindt nog dagelijks belemmeringen door de pijn die hij heeft.

Dagelijks cocaïne
H. vertelde woensdag dat hij al heel wat glazen whisky en een paar zware biertjes op had voordat hij in de auto stapte. Cocaïne zat volgens hem sowieso al in zijn bloed. "Dat gebruikte ik dagelijks." Hij had het niet willen gebruiken toen hij achter het stuur zat, maar toen hij voor zijn bijrijder naar de dealer was gereden, nam hij toch een snuifje. Kort daarna gebeurde het ernstige ongeval."

De Lelystedeling zelf was fysiek niet in de rechtszaal aanwezig, maar volgde de rechtszitting vanuit een verslavingskliniek in Gelderland. Hij grijpt naar eigen zeggen alles aan om zijn alcohol- en drugsverslaving definitief een halt toe te roepen. Hoewel de detox volgens de behandelaren goed is gegaan, kan H. daar niet de juiste hulp krijgen vanwege zijn licht-verstandelijke beperking in combinatie met het niet-aangeboren hersenletsel.

Volgende week wordt H. uit de kliniek ontslagen. Zijn begeleider bij Amethist Verslavingszorg, die bij de rechtszaak aanwezig was, hoopt dat er voor die tijd een plek in een beschermde woonvorm wordt gevonden. H. zou erbij zijn gebaat hulp in de buurt te hebben en niet langer alleen te wonen.

Depressief
Om zijn leven een positieve wending te geven, nam H. ook vrijwillig bewindvoering aan en is hij bereid om mee te werken aan voorwaarden van de reclassering. Zo optimistisch als hij nu tegen de rechters sprak, zo depressief was hij nog maar een tijdje geleden door wat hij met het ongeval teweeg heeft gebracht.

"Ik heb er echt over nagedacht: stel je voor dat ik volgas op een tegenligger was gereden. Dan had ik iemand doodgemaakt. Dan zou ik niet met mezelf kunnen leven", zei hij tegen de rechters.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel