Raadsvergadering in het Urkers en klederdracht als optie
De gemeenteraad van Urk heeft een voorstel om de raadsvergadering één keer per jaar in het Urkers te houden, unaniem aangenomen. Het voorstel werd door ChristenUnie raadslid Auke Pasterkamp gedaan via een motie. Het leidde tot zeer positieve reacties en een bijna jolige sfeer in de raad.
Wethouder Freek Brouwer was de eerste die reageerde op het voorstel en hij begon direct in het Urkers. Dit kreeg her en der nog wat navolging van sommige raadsleden. Verstaanbaar voor iedereen was in ieder geval de term 'sympathiek voorstel' die meerdere keren viel.
Spoedcursus Urkers
"Dit betekent wel dat ik een cursus moet gaan volgen of thuis beter moet gaan luisteren", refereerde SGP-fractievoorzitter Jacob de Borst aan het feit dat hij geen geboren Urker is en zijn vrouw wel.
Het heeft Pasterkamps voorkeur om de raadsvergadering in dialect rondom de Urkerdag te houden. Daarmee sluit het nog beter aan bij zijn voorstel; het Urkers onder de aandacht brengen en erkenning van dit Nedersaksisch dat volgens het raadslid een verrijking van het Nederlands cultureel erfgoed is.
Ook in klederdracht
Niet in de motie, maar wel als persoonlijke toevoeging suggereerde Pasterkamp dat het een goed idee zou zijn 'voor wie het durft en wie het heeft' om de dialect-vergadering dan ook maar meteen in klederdracht bij te wonen. Het verleidde fractievoorzitter Jan Koffeman van Hart voor Urk tot de opmerking dat hij nog wel klederdracht voor raadslid Dittie Hoekstra had van zijn overleden moeder.
Wat niet aan de orde kwam, was de vraag of het eigenlijk wel mag, een raadsvergadering in dialect. Tijdens de vergadering werd het Urkers meerdere keren aangeduid als taal, maar een officiële taal is het niet. Als dat wel zo was geweest, dan had het namelijk niet gemogen. De raadsvergadering mag in eerste instantie alleen in het Nederlands.
Geen duidelijke wetgeving
"Hier is geen duidelijke wetgeving voor en omdat het een dialect van het Nederlands is, kan het", legt gemeenteraad-deskundige John Bijl van het Periklesinstituut uit. "Maar wettelijk gezien moet het ook voor iedereen te volgen zijn, bijvoorbeeld ook voor iemand op de publieke tribune die niet van Urk komt."
Bijl: "Het is heel theoretisch, maar als iemand het dialect niet spreekt en die zou na de vergadering in dialect bezwaar maken via de rechter, dan zou het zomaar wel een probleem kunnen zijn. Maar ik ga er vanuit dat ze zo verstandig zijn in het dialect te vergaderen als dat qua zwaarte van onderwerpen wel kan."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Jeroen uit Dronten heeft tassenfabriek in Myanmar: 'Ik schrok me kapot na de aardbeving'
DRONTEN • Ma 31 maart • Maandag 31 maartEen zware aardbeving trof afgelopen week het land Myanmar in Zuidoost-Azië. Jeroen Herms uit Dronten heeft twee tassenfabrieken in de havenstad Yangon. Die stad is tot zijn opluchting niet getroffen....
-
Mogelijk gratis studieplekken in het nieuwe 'Huis van Zeewolde'
ZEEWOLDE • Ma 31 maart • Maandag 31 maartDe gemeente Zeewolde onderzoekt of zij studieplekken kan inrichten in het gemeentehuis, op het moment dat de bibliotheek er ook bij intrekt. Een meerderheid van de raad nam een motie hiervoor aan. De...
-
TenneT: nieuwe hoogspanningsverbinding zit Lelylijn niet in de weg
NOORDOOSTPOLDER • Ma 31 maart • Maandag 31 maartAls een nieuwe stroomverbinding op minimaal 700 meter afstand blijft van het toekomstige traject van de mogelijke Lelylijn-spoorlijn, moet het mogelijk zijn om die naast elkaar langs de snelweg A6 te...