Verdacht signaal in integriteitsonderzoek levert opnieuw vertraging op bij ontwikkeling haven

URK • Do 27 maart 2025 | 19:18 • Donderdag 27 maart 2025 | 19:18

De ontwikkeling van de buitendijkse haven bij Urk heeft voor de zoveelste keer averij opgelopen. Plaatselijke ondernemers en de provincie Flevoland kijken daardoor tegen nieuwe vertraging aan van minimaal één jaar.

Dat komt doordat een omvangrijk integriteitsonderzoek naar mogelijke criminele inmenging iets verdachts heeft opgeleverd. Ondernemer Henk Kapitein, medebestuurder van de groep bedrijven die gebruik wil maken van de haven, bevestigt berichtgeving hierover van nieuwsblad Het Urkerland.

Screening slaat aan, maar waar?
Het draait allemaal om de Wet Bibob, waarmee geïnteresseerde bedrijven en hun aandeelhouders vooraf gescreend worden voordat zij met de overheid in zee gaan (zie ook uitlegkader onderaan). Klaarblijkelijk is bij een van de vele schakels iets verdachts opgedoken. Daardoor laat de uitkomst van het hele onderzoek lang op zich wachten en kan er nog altijd niet gestart worden met de aanbesteding van de haven. In totaal willen twaalf bedrijven en de gemeente Urk een deel van de haven gaan gebruiken.

De Urker ondernemers hebben geen flauw idee wat die verdachte uitkomst zou kunnen zijn. Maar volgens Kapitein betekent het niet per definitie dat één van de twaalf deelnemende bedrijven fout bezig is. "Als een van de vele aandeelhouders van een bedrijf ergens voorkomt of voorkwam in een politieonderzoek kan de screening al aanslaan."

Landelijk Bureau Bibob
Volgens Kapitein was het Bibob-onderzoek vorig jaar al voor een tweede keer gestart. Een eerste onderzoek was vier jaar geleden uitgevoerd en was inmiddels verlopen. Omdat de provincie Flevoland de kartrekker is van de haven bij Urk, werd het nieuwe onderzoek in eerste instantie gedaan door de provincie Noord-Holland. Inmiddels ligt het onderzoek bij het Landelijk Bureau Bibob.

De ondernemers uit de maritieme wereld en de provincie Flevoland gingen vorig jaar nog uit van een snel verloop van de screening. Ze verwachtten vorig jaar zomer de overeenkomsten te kunnen tekenen met het Rijk en Waterschap Zuiderzeeland. De zoektocht naar een bedrijf dat de haven moest aanleggen zou dan meteen starten. En eigenlijk had op dit moment de aannemer al bijna gekozen moeten zijn.

Alsnog snel door met clausule in contract
De ondernemers hopen nog steeds snel door te kunnen pakken als de uitkomst van het Bibob-onderzoek bekend wordt, ook al zou die negatief uitpakken voor één van de deelnemers. Het consortium zou in dat geval een clausule in de contractovereenkomst willen opnemen dat er direct een vervangend bedrijf kan inspringen. Er is in ieder geval animo genoeg op Urk om mee te doen met de havenplannen, zegt Kapitein. "We starten liever morgen, dan in de nieuwe week."

Hier moet de haven komen

De provincie zou akkoord zijn met dit voorstel van de Urker bedrijven, maar andere (semi-)overheden als het Rijksvastgoedbedrijf en Rijkswaterstaat moeten hier ook hun oordeel over geven. Volgens Kapitein zorgt de onzekere situatie voor een hoop frustratie bij de ondernemers én bij de provincie Flevoland. "Ook zij zijn met hun handen gebonden."

Geen reactie provincie
De provincie wil op dit moment niet reageren op het nieuws, ook al heeft Omroep Flevoland reeds op 18 maart vragen gesteld over de voortgang van het project. Ook na een herhaald verzoek donderdagmiddag zegt een woordvoerder niet op korte termijn te kunnen reageren. "Ik verwacht de beantwoording in de loop van volgende week." Het is daardoor onduidelijk hoeveel vertraging de provincie precies verwacht in wat toch wel een hoofdpijndossier genoemd kan worden.

De Wet Bibob (voluit Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) is een Nederlandse wet die overheden helpt om te voorkomen dat ze onbedoeld criminele activiteiten faciliteren, zoals witwassen of illegale handel.

De wet geeft gemeenten en provincies de bevoegdheid om de achtergrond van personen en bedrijven te onderzoeken voordat ze vergunningen, subsidies of overheidsopdrachten verstrekken. Als er een ernstig risico bestaat dat een vergunning of subsidie wordt misbruikt voor criminele doeleinden, kan de overheid deze weigeren of intrekken.

Langgekoesterde wens
De Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland, zoals de haven voluit heet, is al tientallen jaren een grote wens van de gemeente Urk. "De haven wordt een kroon op ons bedrijventerrein en gaat zo'n vierhonderd voltijdbanen opleveren", legde wethouder Nathanaël Middelkoop twee jaar geleden nog uit.

Het project moet een enorme impuls geven aan de maritieme sector in het dorp, die in de huidige werkhaven niet verder kan groeien. Tot nu toe hebben de provincie en de gemeente Urk al minstens dertien miljoen euro uitgetrokken voor de ontwikkeling van de haven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel