Daphne uit Swifterbant doet aan footgolfen en is daar enorm succesvol in

SWIFTERBANT • Zo 5 januari 2025 | 9:40 • Zondag 5 januari 2025 | 9:40

Daphne Stienstra uit Swifterbant beoefent een bijzondere sport, namelijk footgolf. Het lijkt in bijna alle opzichten op golf, alleen wordt de bal niet met een club weggeslagen maar met de voet. Stienstra is er in 2021 mee begonnen en speelt nu op het hoogste niveau.

De passie voor footgolf is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Vroeger speelde Stienstra namelijk voetbal bij ASV Dronten, maar daar stopte ze mee toen ze verhuisde naar Leusden. Toen ze later weer in Flevoland kwam wonen, miste ze het sporten.

Toen tipte iemand haar het footgolfen. Eerst twijfelde ze of het wel wat voor haar was, maar toch ging een keertje mee. Dat beviel gelijk goed en Stienstra besloot om een footgolfer te worden.

Ondanks dat ze het nog maar een paar jaar doet, is Stienstra erg goed in de sport. "Ik ben twee keer Nederlands kampioen geweest en op het het EK in Turkije afgelopen december zijn we derde geworden met het team", vertelt ze.

Olympisch
De sport is nog niet een olympische sport, maar Stienstra hoopt dat dat wel gaat gebeuren in de toekomst. Samen met de bond Footgolf Holland is ze aan het proberen om dat voor elkaar te krijgen. Ze merkt zelf al dat er een kans is dat dat gaat gebeuren. "Op het EK was voor het eerst dat we dopingcontroles kregen. Dat was om de sport echt olympisch te maken", zo legt ze uit.

De sport vereist best wat vaardigheden. Zo moet je goed een voetbal kunnen wegschieten, maar ook rekening houden met de weersomstandigheden. Daarnaast is een mentale focus erg belangrijk. Logisch nadenken en rustig blijven is volgens Stienstra cruciaal om goed te schieten.

'Niet te doen'
De sport kan gewoon op een normale golfbaan gespeeld worden, alleen niet op normale holes. Het is haast onmogelijk om de bal zo ver te schieten. "Op een 9 holes baan worden 18 holes aangelegd. Anders is het niet te doen", vertelt Stienstra.

Stienstra geniet het meest van de buitenlandse toernooien, al kosten die reizen wel geld. Omdat het nog niet een bekende sport is en ook nog niet op televisie is, zijn er een stuk minder sponsoren dan bij het normale golf. Daarom zet Stienstra zich hard in om meer bekendheid voor de sport te creëren. Vooral bij vrouwen, want daar mogen er volgens haar wel wat meer van bij komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel