Bestrijdingsmiddelen in water blijven probleem, vooral in Noordoostpolder

FLEVOLAND • Ma 30 december 2024 | 6:19 • Maandag 30 december 2024 | 6:19

Zo'n tien jaar na dato doet slechts 15 procent van de Flevolandse boeren mee aan het Actieplan Bodem en Water. Dat zegt Waterschap Zuiderzeeland in een brief aan de provincie.

Het actieplan - van waterschap, provincie en LTO - is bedoeld om de waterkwaliteit in het buitengebied te verbeteren. Maar de animo onder de agrariërs is gering.

'Veel gewasbeschermingsmiddelen in water Noordoostpolder'
Vooral in Noordelijk Flevoland zijn er nog steeds hoge normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater. Dat komt omdat de landbouwgrond in het noorden gevoeliger is voor dergelijke middelen dan elders in de provincie, stelt het waterschap. De vervuiling is de laatste jaren wel ongeveer gelijk gebleven.

Concrete voorbeelden van metingen geven inzicht in de problematiek. Zo zat er vorig jaar 44 keer meer fipronil in het water van de Johannes Posttocht dan de norm. In de Onderduikerstocht werd 21 keer meer van het insecticide lambda-cyhalothrin aangetroffen dan de norm.

'Webinars en bijeenkomsten worden matig bezocht'
Waterschap Zuiderzeeland wil met webinars en bijeenkomsten bewustwording creëren bij de akkerbouwers, tuinbouwers en bollentelers. Maar de belangstelling ervoor is matig. Een verklaring voor de geringe deelname aan het actieplan heeft het waterschap niet.

Agrariërs kunnen overigens niet gedwongen worden om er aan mee te doen, het is namelijk op vrijwillige basis. Heemraad Jo Caris wil gaan uitzoeken hoe het komt dat slechts 15 procent van de agrariërs zich bij het actieplan aansluit.

Het Actieplan Bodem en Water is niet alleen maar een mislukking, zo stelt Caris, want er zijn ook resultaten behaald. Zestig deelnemers hebben bijvoorbeeld een wasstraat met afvalwaterzuivering ingericht, waar trekkers en spuiten worden gereinigd nadat er met gewasbeschermingsmiddelen is gespoten. Het afvalwater wordt daarbij apart opgevangen, en niet meer op de sloot geloosd.

Maar het is niet voldoende. Het waterschap ziet dat de verbetering van de waterkwaliteit de laatste jaren stagneert en dat er extra inzet nodig is. Flevoland zal ook wel moeten, want in het kader van Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) moet het oppervlaktewater in 2027 in orde zijn.

LTO: 'Wij lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid'
Omroep Flevoland heeft LTO gevraagd om een reactie. Na herhaalde pogingen kwam die er niet, tot maandagochtend. LTO-voorman Arnold Michielsen laat weten dat de gestelde 15 procent in zijn ogen is gebaseerd op het aantal bezoekers van bijeenkomsten die voor het actieplan zijn gehouden.

Het percentage zou eigenlijk hoger moeten zijn, stelt Michielsen. "Boeren praten ook met elkaar en komen niet altijd af op bijeenkomsten." De 60 agrariërs die een wasplaats hebben, zitten vooral in de kwetsbare gebieden in Noordoostpolder en er wordt volop geïnvesteerd in spuittechniek, zegt de LTO-voorman.

"We willen ook kijken hoe we dat verder kunnen uitrollen met subsidie op plekken waar we in de toekomst meer problemen kunnen verwachten." Zo moeten volgend jaar zogenoemde 'emissiecoaches' worden ingezet om uitspoeling naar het water te voorkomen, zegt Michielsen.

Die uitspoeling proberen boeren in Noordoostpolder te voorkomen door organische stoffen toe te voegen aan hun grond. Dat zit er van nature te weinig in en dat is een worsteling, aldus de LTO-voorman.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel