Toename van bromtonen, maar geen normoverschrijding door windparken

DRONTEN • Ma 23 december 2024 | 6:32 • Maandag 23 december 2024 | 6:32

De windparken Windplanblauw en Windplan Groen in de gemeente Dronten zorgen voor een toename van laagfrequent geluid, vooral 's nachts. Er wordt in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar het geluid en trillingen die de windmolens veroorzaken. Laagfrequent geluid, vaak omschreven als 'een bromtoon', kan voor sommige mensen hinderlijk zijn.

Uit de metingen blijkt dat het totale geluidsniveau op een gemiddelde dag nauwelijks is veranderd door de komst van de windmolens. Wel horen omwonenden vooral in de nacht een laagfrequent geluid.

Sommige inwoners van de gemeente Dronten hebben last van die brommende of zoemende geluiden. Uit het onderzoek blijkt dat bij meerdere meetlocaties, zoals aan de Boslaan in Ketelhaven en de Parksingel in Biddinghuizen, het 's nachts minder vaak echt stil is, als de windturbines aan staan.

Meldingen onderzocht
De onderzoekers hebben ook meldingen onderzocht van inwoners die zeggen hinder te ervaren van de bromtonen. Vooral bij Boslaan en Parksingel was sprake van geluid met een duidelijk laagfrequent karakter op momenten dat meldingen werden gedaan.

Ondanks de toename van het laagfrequente geluid blijven de totale gemeten geluidsniveaus binnen de verwachte en wettelijke normen. Er werd daarnaast geen hinder door trillingen vastgesteld bij de vier woningen waar trillingsmetingen zijn uitgevoerd.

De gemeten waarden liggen ruim onder de voelbaarheidsgrens.

apparatuur geluidsmeting

"Geen stok om mee te slaan"
Wethouder Lazise Hillebregt zegt dat laagfrequent geluid, geluid is waarvan de overheid zegt dat het niet schadelijk is. "Daar komt en is ook geen norm voor," aldus de wethouder. Dat wil volgens haar niet zeggen dat het niet als hinderlijk kan worden ervaren.

Ze zegt dan ook dat ze heeft afgesproken met de windparken dat zij alle klachten serieus nemen. De gemeente wil dat er geluisterd wordt naar deze ervaringen, ook al kan ze dat niet afdwingen omdat er geen normen overschreden worden.

"We hebben geen stok om mee te slaan, de inzichten geven ook geen aanleiding dat dit moet." Hillebregt zegt er vertrouwen in te hebben dat de windparken zelf daadwerkelijk zullen proberen iets aan de overlast te doen.

Data nog onvoldoende volledig
Het rapport waarschuwt dat voor sommige locaties, zoals Troffel, Patrijs en Herfst, de beschikbare meetdata beperkt is. Hierdoor kon nog geen volledig betrouwbare vergelijking worden gemaakt tussen momenten dat de turbines wel en niet in bedrijf zijn. De onderzoekers benadrukken dat meer meetmomenten nodig zijn om sluitende conclusies te trekken.

De metingen stoppen eind van deze maand, dan is er in totaal nog een half jaar aan meetgegevens die nog verwerkt moet worden. Dat gaat de komende maanden gebeuren waarna een eindrapport volgt. De gemeente Dronten gebruikt de resultaten om de impact van de windparken beter in kaart te brengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel