Preventief cameratoezicht bij bedreiging: 'Hoor ik niet vaak'
Wie sinds dinsdag de Siennastraat in Almere Buiten binnenrijdt, wordt begroet door een bordje met de tekst 'Cameratoezicht'. Rijd even verder, en je ziet dat een van de parkeerplekken in de straat wordt bezet door een grote paal met bovenop een surveillancecamera. Op de voet pronkt het logo van de gemeente Almere.
Het tijdelijke cameratoezicht mag er blijven staan tot eind januari, al kan de periode door de gemeente worden verlengd. De burgemeester heeft besloten dat het toezicht nodig is, omdat er een vermoeden bestaat dat er 'een ernstig geweldsincident kan gaan plaatsvinden'. Meer wil de gemeente er niet over kwijt.
Tijdelijke camera's worden in Almere wel vaker ingezet, bijvoorbeeld als er ergens een explosie is geweest. Maar dat is in de Siennastraat niet het geval. Maar waarom staat de camera er dan wel?
Een rondgang door de straat leert dat er dreigementen zijn geuit en dat mensen zich niet veilig voelen. De kwestie wordt volgens bewoners van de Siennastraat door de gemeente en de politie goed opgepakt.
Geen persoonsbeveiliging, maar openbare orde
"Dat hoor ik niet vaak", zegt Rodney Haan van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Hij is adviseur op het gebied van cameratoezicht. Hij vindt het opvallend dat de gemeente Almere tijdelijk cameratoezicht op deze manier inzet.
"Blijkbaar ziet de gemeente Almere een bedreiging voor de hele straat, en niet alleen voor de bewoners van dit pand", legt hij uit. Tijdelijk cameratoezicht in de openbare ruimte mag namelijk niet worden gebruikt om personen te beveiligen. Dat is volgens Haan een taak van de politie en justitie, en niet van de gemeente.
Maar de gemeente gaat wél over openbare orde. Dus een camera kan wel worden ingezet om de rust in een buurt te bewaken, of om een groter incident te voorkomen, legt Haan uit.
Reden onbekend
Dinsdag wilde de gemeente niet vertellen waarom ze de camera hebben neergezet. "Het ernstige vermoeden bestaat dat op een adres op de Siennastraat een ernstig geweldsincident kan gaan plaatsvinden", staat er op hun website. Wettelijk is de gemeente verplicht om te motiveren waarom een camera noodzakelijk is. Ook een dag later geeft de gemeente aan daar niets aan toe te kunnen voegen.
"Nou weet ik wel dat de gemeente Almere vaak gebruikmaakt van cameratoezicht", zegt Haan van het CCV. "En wat je ook ziet, is dat gemeenten steeds vaker naar dit middel grijpen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...