Strengere melkcontroles jagen boerderijwinkels op kosten

LELYSTAD • Zo 15 december 2024 | 12:37 • Zondag 15 december 2024 | 12:37

De Rijksoverheid gaat vanwege de risico's op ziekte strenger controleren op de verkoop van rauwe melk bij de boer. Het aantal verplichte controles gaat van 3 naar 12 per jaar. Per 1 januari 2025 moeten de boeren hun rauwe melk iedere maand laten controleren.

Het ministerie van VWS heeft dat bepaald vanwege de kans op ziekmakende bacteriën zoals salmonella en STEC in onbehandelde melk. De controle moet voorkomen dat mensen ziek worden door melk rechtstreeks van de koe. Ondanks het advies om rauwe melk thuis te koken voor je hem drinkt, blijken weinig mensen dat ook echt te doen. Dat levert risico's op voor de gezondheid.

"Dat gaat ons per jaar zo'n 1500 euro extra kosten", zegt Astrid van Telgen van de zorgboerderij Hoeve Vredeveld in Lelystad. Die kosten gaat de zorgboerderij straks waarschijnlijk doorberekenen in de prijs van de melk.

Veel boeren verkopen rauwe melk vooral om de landbouw dichter bij de consument te brengen. "Mensen willen graag weten waar hun voedsel vandaan komt", zegt Caroline den Brok van de boerderijwinkel en picknickplaats Boeren Pitstop in Zeewolde.

Kleinschalig
De verkoop van rauwe melk is vaak kleinschalig en er wordt dus niet of nauwelijks op verdiend. De verwachting is dat er boeren zullen stoppen met het verkopen van de rauwe melk van hun bedrijf.

Rauwe melk bevat volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit naast bederf veroorzakende micro-organismen soms ook ziekteverwekkers zoals campylobacter spp., salmonella en escherichia coli. (STEC). Je kunt daar een (milde) buikgriep van krijgen, maar er kunnen ook ernstigere of chronische klachten ontstaan, ook als je maar zelden rauwe melk drinkt. Vooral jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderd afweersysteem lopen gevaar.

Omwille van de voedselveiligheid is de verkoop van rauwe melk al aan strenge regels gebonden. Zo mag rauwe melk in Nederland uitsluitend rechtstreeks verkocht worden op het melkveebedrijf waar het geproduceerd is. De rauwe melk mag niet worden verpakt. Daarom hebben de boeren een soort melktap waaruit de verse melk komt. Ook moet de boer de consument vertellen dat de melk verhit moet worden voor consumptie.

Hoeve Vredeveld en Boeren Pitstop zijn, ondanks de extra kosten, niet van plan om te stoppen met de verkoop van de rauwe melk. Het is niet duidelijk of er Flevolandse boeren zijn die wel gaan stoppen met de verkoop van hun melk aan huis.

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel