Oogheelkunde Flevoziekenhuis kampt met enorme wachtlijst

ALMERE • Do 14 november 2024 | 6:00 • Donderdag 14 november 2024 | 6:00

De wachtlijst voor de afdeling Oogheelkunde in het Almeerse Flevoziekenhuis is flink opgelopen. Nieuwe patiënten met oogproblemen die niet spoedeisend zijn, moeten een jaar wachten voordat ze geholpen worden. "Wij vinden dat ook veel te lang natuurlijk en we proberen dat nu in te lopen", zegt Simone Stad van Oogheelkunde.

De belangrijkste oorzaak van de lange wachtlijst is volgens Stad een gebrek aan personeel. "Sinds corona hebben we veel te maken gehad met uitval door ziekte. Er is landelijk een enorm tekort aan oogartsen en optometristen, dus vervanging vinden is erg moeilijk", legt Stad uit.

Patiëntenfederatie Nederland ziet dat de lange wachtlijsten genormaliseerd worden. "Het is een probleem geworden dat erbij is gaan horen", zegt Arthur Schellekens van de Patiëntenfederatie. "Iedereen is het normaal gaan vinden, 'Ja er zijn nu eenmaal wachtlijsten', 'Er zijn nu eenmaal medicijntekorten', maar het moet gewoon opgelost worden. Het wordt hoog tijd dat het serieus en snel wordt aangepakt", vindt Schellekens.

Wachtlijst inkorten
In het Flevoziekenhuis wordt volgens Stad op de afdeling Oogheelkunde alles op alles gezet om de lange wachtlijst eind volgend jaar een flink deel ingekort te hebben. "We proberen met een nieuwe werkwijze meer patiënten te kunnen zien, met dezelfde hoeveelheid personeel. De optometristen nemen bijvoorbeeld een deel van de werkzaamheden van de oogartsen over, waardoor die pas later in het traject nodig zijn", zegt Stad

Toch wordt niet elk middel aangegrepen om de wachtlijst in te korten. "Wat we niet willen, is het invoeren van een patiëntenstop, een middel dat sommige andere ziekenhuizen wel hebben ingezet."

Schadelijk en onveilig
Patiënten die met spoed gezien moeten worden, kunnen dezelfde dag of week wél terecht op de afdeling Oogheelkunde, benadrukt Stad. Mensen met oogproblemen die vervelend, maar niet ernstig zijn, zijn degenen die moeten wachten. Een situatie die volgens de Patëntenfederatie niet te verdedigen is.

"Dat is heel erg schadelijk. Kleine klachten kunnen verergeren, mensen kunnen daardoor niet normaal functioneren, kunnen niet hun vrijwilligerswerk doen en het doet mentaal ook wat met je. Als je een aandoening hebt en je moet lang wachten voordat je zorg krijgt, dan is dat een heel onveilig en onprettig idee", vindt Schellekens.

Bovendien betekent het volgens de Patiëntenfederatie dat mensen die een klacht hebben die geen spoed vereist, steeds verder naar achteren worden geschoven, omdat de spoedgevallen steeds voorgaan. "Dus uiteindelijk mag je bijna van geluk spreken als je iets ernstigs hebt, want dan word je snel geholpen."

Norm ruim overschreden
Lange wachtlijsten zijn niet nieuw. Zo'n twintig jaar geleden hebben zorgaanbieders en zorgverzekeraars daarom samen een termijn afgesproken waarbinnen bepaalde zorg geleverd moet worden. Dit wordt de Treeknorm genoemd. Voor oogheelkunde is de norm dat een patiënt binnen maximaal zeven weken aan de beurt moet zijn. Met een wachtlijst van 365 dagen haalt het Flevoziekenhuis de Treeknorm bij lange na niet.

Onbegrijpelijk, vindt de Patiëntenfederatie. "De Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie moeten toezicht houden op wat er binnen de zorg allemaal gebeurt. Er zijn genoeg mogelijkheden om op te treden als de Treeknorm niet gehaald wordt, maar dan moet dat ook wel gebeuren. En dat gebeurt in de praktijk nauwelijks."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel