Almere luidt de noodklok: dringend geld nodig voor onderhoud van stad
De jongste steden in Nederland, waar Almere er één van is, trekken aan de bel. De zogeheten 'New Towns' zijn vanaf de jaren 60 gebouwd en zijn allemaal dringend toe aan onderhoud. Dat blijkt uit een onderzoek dat dinsdagmiddag is gepresenteerd in Den Haag. Daarom vragen de steden gezamenlijk om drie miljard euro extra steun van de minister.
New Towns, ooit bedoeld als overloopgebieden voor de grote steden, schreeuwen om landelijke aandacht. Het gaat om steden als Zoetermeer, Purmerend, Nieuwegein en Almere.
Doordat deze in een kort tijdsbestek zijn gebouwd om ruimte te bieden aan mensen die vlak bij een grote stad wilden wonen, functioneren ze anders dan veel organisch gegroeide steden.
Verontrustend beeld
Het onderzoek dat dinsdag is gepresenteerd schetst een allerminst rooskleurig beeld over de huidige situatie en toekomst van de New Towns. Zo zijn de wijken die in de jaren 70 en 80 zijn gebouwd aan het verpauperen en is er een lage mate van sociale cohesie.
Daarnaast is de bestaanszekerheid minder, is er een lage arbeidsparticipatie en zijn er minder ontwikkelingsmogelijkheden voor de jeugd.
Niet alleen binnen de wijken zijn er zorgen, want uit onderzoek blijkt dat het lastiger om mensen naar de groeikernen te trekken. Zo scoren de jonge steden op woonaantrekkelijkheid lager dan steden elders in Nederland. "De kans is groot dat dit selectieve migratie van sociale stijgers uit deze wijken in de hand werkt", zo staat in het onderzoek.
'Net Rotterdam-Zuid'
Die problematiek ziet ook één van de mede-indieners van het onderzoek, de Almeerse burgemeester Hein van der Loo. Ook hij maakt zich grote zorgen over de toekomst van zijn stad.
"Als wij niet investeren in de New Towns, dan zijn wij over vijf jaar Rotterdam-Zuid", zegt de burgemeester. "Dan zijn er honderden miljoenen nodig om te herstellen, dus de urgentie is echt hoog."
Daarom pleit hij, samen met zes andere steden, voor drie miljard van het Rijk om de problematiek in de jonge steden aan te pakken. Mocht dat lukken, dan verwacht Van der Loo dat de jonge steden een rol kunnen vervullen in het oplossen van nationale vraagstukken, zoals een tekort aan woningen. "Maar eerst moet er gekeken welke investeringen er nodig zijn om die doorgroei mogelijk te maken."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Maatregelen op Deventerpad na ongeval waarbij fietser overleed
ALMERE • Do 14 november • Donderdag 14 novemberDe gemeente Almere gaat op korte termijn verkeersveiligheidsmaatregelen nemen op het Deventerpad. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten in antwoorden op vragen van de VVD. Aanleidi...
-
Oudste seniorenkoor van Almere stopt ermee: 'We kunnen de huur niet meer betalen'
ALMERE • Do 14 november • Donderdag 14 november"We gaan onszelf opheffen!" Dat liet het Gemengd koor Almere Plus onlangs weten. De huur van de repetitieruimte in buurthuis Meenten en Grienden in Haven gaat flink omhoog en de leden van het oudste s...
-
124 kinderen op wachtlijst, maar hoe word je eigenlijk pleegouder?
FLEVOLAND • Do 14 november • Donderdag 14 novemberHet tekort aan pleegouders is nijpend, zei Triade Vitree Pleegzorg vorige week. 124 kinderen in Flevoland staan op de wachtlijst voor een pleeggezin. Nieuwe pleegouders zijn dus hard nodig. Maar hoe w...