Wereldberoemde boerin Anje Grin stopt; alles wordt afgebroken
Precies 40 jaar geleden startte de familie Grin een melkveehouderij in Biddinghuizen. Dat gaat stoppen. Alles is binnen een jaar weg. De 250 koeien, de moderne stal, de oude schokbetonschuur, de gierkelder, de verharding op het erf. Niets blijft er achter, behalve het woonhuis.
De veehouderij ligt dicht bij de Veluwe en is volgens de regels van het Rijk een zogeheten piekbelaster als het gaat om de uitstoot van stikstof. De familie Grin verliest de vergunning en kan niemand vinden die verder wil of kan met de onderneming. "Het kon niet anders. We zijn akkoord gegaan met de uitkoopregeling van het Rijk", zegt Anje Grin.
Internationale aandacht
Ruim een jaar geleden verscheen de boerin voor de camera's van de nationale en internationale pers. Journalisten, fotografen en cameraploegen uit landen over de hele wereld kreeg ze over de vloer en stond ze te woord.
"Niemand in het buitenland begrijpt wat wij hier in Nederland aan het doen zijn", zegt ze. De journalisten kwamen bijvoorbeeld uit Italië, Australië, Rusland en de VS. Ook deed ze haar verhaal in de New York Times en de London Times.
Onbegrip
Anje Grin vindt het onbegrijpelijk dat zij en haar man niet verder mogen met hun veehouderij. "We stoten door onze moderne stal al veel minder stikstof uit", zegt ze. "De uitstoot die er is, komt op het land in de directe omgeving terecht en niet op de Veluwe", is haar mening. Daar wordt vanuit Den Haag anders over gedacht.
Er staat een flinke zak met geld klaar voor de familie Grin. Hoeveel is niet bekend. Daar staat tegenover dat ze alles wat met hun veehouderij te maken heeft moeten afbreken of verkopen. De koeien worden op 16 april 2025 stuk voor stuk geveild. Twee dagen later gaan alle dieren weg. "Maar ook geen dag eerder", zegt Grin. Ze wil er die dag een feestelijke uittocht van maken.
Niet stoppen
Als alle koeien weg zijn, verhuist de familie Grin naar Nunspeet. Daar hebben ze zeven jaar geleden een bedrijf in jongvee opgericht. "Dat bedrijf mogen we houden", zegt ze. Het is kleiner dan wat ze in Biddinghuizen hebben, maar alle vergunningen zijn rond.
"Dat mogen we houden, omdat dit al een bestaand bedrijf van ons is", is het antwoord van Anje Grin. Ze hebben het schriftelijk vast laten leggen dat dit buiten de afkoopregeling valt.
Aardappelschuur
Als de koeien weg zijn en de gebouwen tot de laatste steen zijn afgebroken, wat gaat er dan met die grond gebeuren? "Daar zetten we een aardappelschuur neer", is haar antwoord.
Kan dat dan niet in de huidige schuur? Het antwoord daarop is nee. De oude schokbetonschuur mag daar niet voor worden gebruikt en moet worden afgebroken.
"Eigenlijk is het heel gek", vervolgt ze. "Als we alles netjes afbreken en opslaan, mogen we het weer opnieuw opbouwen als het ministerie geconstateerd heeft dat alles weg is". Zo zijn volgens haar de regels van het uitkopen.
De stal van het familiebedrijf is één van de modernste van Nederland en krijgt mogelijk een tweede leven. Niet in Flevoland, maar ergens in Drenthe. Een veehouder daar heeft er belangstelling voor getoond en hij zou van de bank een voordeligere hypotheek krijgen als er wordt gekozen voor een hergebruikte stal.
Groot feest
Anje Grin wil volgend jaar met een groot feest afsluiten. Bij de veiling krijgt iedere koe letterlijk een podium. "We zetten hier een tent neer waar we ongeveer 1000 gasten kunnen ontvangen."
Dat zullen vooral belangstellenden zijn voor de koeienveiling. Maar ook verwacht ze dat er dan opnieuw veel internationale pers komt kijken naar hoe in Nederland volgens haar wordt omgegaan met boeren.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Koeien van 'piekbelaster' in Biddinghuizen worden stuk voor stuk geveild
BIDDINGHUIZEN • Wo 16 april • Woensdag 16 aprilDe hele veestapel van de familie Grin uit Biddinghuizen wordt woensdag geveild. Het gaat om 250 koeien die volgens boerin Anje Grin stuk voor stuk een podium krijgen. De veehouderij van de familie Grin...
-
Flevoland verstrekt nog wel natuurvergunningen, maar met de rem er op
FLEVOLAND • Di 4 februari • Dinsdag 04 februariIn tegenstelling tot veel andere provincies heeft Flevoland geen volledige stop gezet op de aanvraag van natuurvergunningen. Agrarische bedrijven, aannemers of andere ondernemers kunnen dus nog steeds...
-
24 Flevolandse veehouders willen zich laten uitkopen door het Rijk
FLEVOLAND • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberIn totaal hebben 24 veehouders uit Flevoland zich gemeld bij het Rijk om te praten over uitkoop. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In heel Nederland hebben zich...
recent nieuws
-
13-jarige Job fietst 1000 kilometer in twaalf dagen voor goede doel
ZEEWOLDE • Vr 18 april • Vrijdag 18 april1000 kilometer fietsen in twaalf dagen is voor een volwassene al best een opgave, maar dat is het zeker voor een middelbare scholier. De 13-jarige Job Heemskerk uit Zeewolde gaat het deze maand doen....
-
Nieuwsoverzicht 18/04 | Toch geen geld voor N50 • Treinuitval met Pasen
FLEVOLAND • Vr 18 april • Vrijdag 18 aprilGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • BBB communiceert foutief: geen geld...
-
Beleid voor woningbouw op boerenerven is op komst, maar het duurt wel lang
NOORDOOSTPOLDER • Vr 18 april • Vrijdag 18 aprilDe provincie is nog druk bezig met beleid voor het bouwen van huizen op agrarische erven. Dat zegt de gemeente Noordoostpolder in reactie op vragen van de raadsfractie van D66. Die partij vindt dat het...