Directeur van Batavialand noemt bezuinigingsplannen op hun leerwerkbedrijf rampzalig

LELYSTAD • Wo 23 oktober 2024 | 10:39 • Woensdag 23 oktober 2024 | 10:39

Museum Batavialand doet een dringend beroep op de gemeenteraad van Lelystad om niet te bezuinigen op het leerwerkbedrijf. De bezuiniging zou grote gevolgen hebben voor de Bataviawerf en voor het onderhoud van de Batavia.

Dat zei directeur Ariane Hoog van Batavialand dinsdagavond tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. Die sprak over het pakket met 115 bezuinigingen van 17 miljoen euro, waarover de raad op 12 november moet besluiten.

Hout- of ijzerbewerking leren
Eén van de bezuinigingen is die van 214.000 euro per jaar tot en met 2028 op het leerwerkbedrijf van de werf. Daar zijn vijf leermeesters via het Concern van Werk werkzaam, die vooral jongeren en stagiaires begeleiden met een opleiding hout- of ijzerbewerking.

Directeur Hoog zei dat het leerwerkbedrijf een "essentiële rol heeft bij de begeleiding van kwetsbare jongeren, stagiaires en scholieren. In de traditie van Willem Vos vangen we jongeren op en leren hen een vak om een bijdrage te leveren aan de samenleving."

Hoog verwees daarmee dus naar scheepsbouwmeester Willem Vos, die de Batavia in 1985 met een team jongeren heeft gebouwd.

Kapstok
Leermeester Simon van Bohemen vergeleek de Batavia met een kapstok, waaraan een groot aantal mensen hangt die een zinvolle taak heeft. "Wat ons boven het hoofd hangt is rampzalig voor het ecosysteem van de werf. Haal je de vijf leermeesters er uit, dan komt alles tot stilstand."

Directeur Hoog en Kees Sars, lid van de expertcommissie van de Batavia en zelf oud-leerling van de werf, waarschuwen dat de bezuiniging de toestand van de Batavia niet ten goede komt.

Het ontbreekt dan immers aan de kennis en expertise van de leermeesters om het project te begeleiden. Hoog stelt dat de werf zelfs voor nieuwe, hogere kosten komt te staan als het project stopt.

Overstap naar baan minimaal
De directeur gaf toe dat het aantal leerlingen dat vanuit het leerwerkproject naar een baan overstapt gering is, zonder exacte aantallen te kunnen noemen. De reden is volgens Hoog dat er minder mensen via het Concern voor Werk binnenkomen maar juist meer met een ingewikkelde problematiek, die minder makkelijk plaatsbaar zijn bij een werkgever.

Wethouder Annemieke Messelink merkte op dat het leerwerkproject nu wordt betaald uit een potje voor re-integratie van mensen. Dat is niet meer terecht, omdat er maar heel weinig mensen op deze manier aan het leerwerkproject meedoen. De wethouder heeft zeker grote waardering voor het werk van de leermeesters, maar dan moet de gemeenteraad daar een ander potje voor vinden.

Uit het water
Batavialand werkt samen met de gemeente Lelystad en de provincie aan een plan om het museum aantrekkelijker te maken. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat de Batavia uit het water wordt gehaald en op het land wordt tentoongesteld. Het schip begint in een dusdanig slechte staat te komen, dat zij niet heel veel langer in het water kan blijven liggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel