Hart van nieuwe Lelystadse wijk krijgt uiterlijk van oude vesting

LELYSTAD • Wo 23 oktober 2024 | 6:00 • Woensdag 23 oktober 2024 | 6:00

Het is een gebied dat vorig jaar door de gemeente Lelystad is aangewezen als 'turbolocatie'; een plek waar snel verschillende soorten woningen gebouwd moeten worden om de woningnood aan te pakken.

En dat is precies wat projectontwikkelaars Hugo de Baaij van Jansen Bouwontwikkeling en Frank Heerema van Heerema Projectontwikkeling willen doen. Zij willen op deze locatie in Lelystad Noord, naast villawijk Jagersveld, de nieuwe wijk 'Op Goede Gronden' ontwikkelen.

Als men in Lelystad hoort dat er 'snel' gebouwd moet worden, dan kan er gedacht worden aan de snel gebouwde wijken in Lelystad-Oost. Daar zijn tijdens de opbouw van de stad veel grote, betonnen huizen gebouwd, met allemaal dezelfde uitstraling. Wijken die niet door iedereen worden gezien als een visitekaartje voor de stad.

De gemeentelijke Rekenkamer adviseerde in 2021 dat Lelystad niet te snel moest gaan bouwen en moet leren van de in het verleden gemaakte fouten. De rekenkamer stelde dat de gemeente zich moet richten op de kwaliteit van de stad en de woningen en niet zozeer op kwantiteit. Sterke punten zoals de natuur, bereikbaarheid en betaalbaarheid zouden verder uitgebouwd moeten worden.

Lees ook: Lelystad gelooft heilig in bouwplannen voor 2025

Allemaal een eigen stijl
De Baaij en Heerema willen het dan ook over een totaal andere boeg gooien. Ze willen 605 woningen bouwen in een wijk die in drie gebieden is opgedeeld. In die gebieden moeten huizen komen met een eigen stijl. Sowieso moet het volgens hen een wijk worden met veel groen en water.

In het eerste deel van de wijk zijn plannen voor vier gebouwen met ongeveer acht verdiepingen, waarin appartementen moeten komen. Dit zullen voornamelijk sociale huurwoningen van woningcorporatie Centrada zijn. Verder moet in dit gedeelte ook een aantal woningen met tuin komen. Dit deel heet 'Wonen in het landschap'.

Vesting en hofjes
In het midden van de wijk wordt gedacht aan een soort vestingstadje, met daaromheen water. Wat betreft sfeer en architectuur kan gedacht worden aan stadjes als Elburg of Naarden-Vesting.

Het derde gebied bestaat uit hofjes. De woningen worden daar gebouwd rondom een gedeelde groene ruimte. Aan de voorkant kijken bewoners uit op de gedeelde ruimte, aan de achterkant op de groene omgeving.

Er is heel bewust gekozen om drie verschillende soorten wijken aan te bieden, vertelt De Baaij. "We zien bij dit soort ontwikkelingen vaak eenheidsworst, heel veel van hetzelfde. Maar we willen hier echt iets bijzonders maken, met verschillende sferen."

Gezamenlijk bouwen
In het plan is ook ruimte voor een CPO's (collectief particulier opdrachtgeverschap), een groepje mensen dat samen een aantal woningen wil bouwen. Er is al een groep die zich heeft gemeld met plannen voor deze plek.

De plannen zijn ontwikkeld in overleg met de gemeente, maar de gemeenteraad moet er nog wel mee akkoord gaan. In september hebben de ontwikkelaars een informatiebijeenkomst gehouden voor omwonenden. Aanmerkingen op het plan worden nu verwerkt, waarna er een aangepaste versie naar de gemeente gaat.

Heerema en de Baaij

De ontwikkelaars hopen begin volgend jaar goedkeuring voor de plannen te krijgen en in de loop van het jaar te starten met de verkoop. Of de wijk er dan ook snel staat is nog even de vraag. "We hopen in 2026 te starten met de bouw."

Lees ook: Nieuwe naam voor stadsdeel ZuiderC wordt Meander, Zuiderhage of Nieuw Larsen

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel