Vernield kunstwerk De Tong houdt politiek bezig, 'Zet het in een museum'

LELYSTAD • Di 22 oktober 2024 | 17:32 • Dinsdag 22 oktober 2024 | 17:32

"Het beeld moet weg en het liefst zo snel mogelijk!" Dat zegt Statenlid Jelena Postuma van de Flevolandse Forum voor Democratie over het kunstwerk de Tong op de Knardijk. Het beeld is opnieuw fors beschadigd door koperdieven en het herstel kost veel geld.

"Je kunt het beter naar een museum brengen", is de mening van Postuma. Daar zou volgens haar iedereen die dat wil naar het beeld kunnen kijken. "Bovendien staat het daar een stuk veiliger dan op de dijk".

Spottend
De oorspronkelijke naam van het kunstwerk was de Tong van Lucifer. Dat viel verkeerd bij veel christelijke mensen.

"Lucifer de gevallen engel, de duivel, die in dit geval spottend zijn tong uitsteekt naar God", zegt Postuma. Dat leidde jaren geleden al tot protest, waarna de naam van het kunstwerk werd aangepast.

Onderzoek
"Kunst mag wat waard zijn, maar niet tot de prijs van alles." Dat zegt Ria Visser-Kapitein, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Flevoland. Ze vindt dat er een onderzoek moet komen naar de kosten voor het herstel van het kunstwerk.

De uitleg over de oorspronkelijke naam speelt volgens haar geen rol. Er is een naamswijziging doorgevoerd en volgens haar had de kunstenaar een andere gedachte bij de naam van het kunstwerk. Het zou nooit kwetsend zijn bedoeld naar christenen.

Over de naam van het kunstwerk spraken we twee jaar geleden met de zoon van de kunstenaar. De associatie met de duivel is volgens Gijs van de Wint nooit de insteek van zijn vader geweest.

Om bij stil te staan
"Kunst is juist bedoeld om mensen ergens over na te laten denken of om bij stil te staan", zegt Visser-Kapitein. Ze vraagt om een gedegen onderzoek en daarna kan bekeken worden wat er met het kunstwerk moet gebeuren.

Wat er met het kunstwerk gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Woensdag praten Provinciale Staten over het al dan niet herstellen van het kunstwerk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel