Nieuwe achtbaan in Walibi Holland wordt een 'wereldprimeur' en 'uitzonderlijk'

BIDDINGHUIZEN • Di 22 oktober 2024 | 6:00 • Dinsdag 22 oktober 2024 | 6:00

Op hoge snelheid zes keer over de kop gaan, terwijl je op één plek de inzittenden van een andere wagen in het voorbijgaan bijna kunt high-fiven. Volgens directeur Mascha Taminiau van Walibi Holland wordt de nieuwe achtbaan YoY een echte belevenis. De achtbaan is de eerste nieuwe grote attractie van het park in vijf jaar.

Op het terrein bij Biddinghuizen wordt sinds begin september gebouwd aan een achtbaan. Het lijkt op de oude binnenplaats net of er een parcours is uitgezet voor MudMasters, zoveel modder ligt er.

Kranen en het geluid van boormachines verraden dat het terrein ergens anders voor wordt gebruikt. Er wordt namelijk druk gebouwd aan de nieuwe attractie. "Het gaat razendsnel. Al kunnen we natuurlijk niet wachten tot hij open gaat” zegt directeur Mascha Taminiau.

YoY, zoals de achtbaan gaat heten, bestaat niet uit één achtbaan, maar uit twee. Je hebt de blauwe variant, een familiebaan "Dan ga je alleen maar glooiend een beetje op en neer en je hebt de groene baan die moet zorgen voor de adrenalinekick."

High Fiven en wokkelen als DNA
Als je straks instapt, zit je niet naast, maar achter elkaar. En in tegenstelling tot de meeste achtbanen rijd je niet op dubbele rails, maar op een enkel spoor. Op de groene baan ga je zes keer over de kop.

"Zo ervaar je tijdens het ritje een Top Gun-element, waarbij je ondersteboven hangt en een DNA-rol. Dat is echt heel gaaf, zoals een DNA zo wokkelt die eigenlijk om de andere baan heen", zegt directeur Taminiau. Daarnaast kruisen de banen elkaar ook een keertje.

De High Five Zone.

YoY wordt de eerste single-rail coaster van het Amerikaanse bedrijf Rocky Mountain Construction (RMC) in Europa. Dat je zes keer over de kop gaat op een achtbaan die bestaat uit één rails is volgens Taminiau een wereldprimeur.

De opening van de attractie staat gepland voor 5 april 2025, wanneer het nieuwe seizoen start. De komende weken wordt de achtbaan verder afgebouwd en uitvoerig getest.

Het is de eerste grote attractie sinds de achtbaan Untamed opende in 2019. Ook die werd gebouwd door het Amerikaanse RMC. Wel opende Walibi in 2023 nog een heel nieuw gebied met de familieachtbaan Eat My Dust en de familieattractie Windseekers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel